У нас

България и Република Корея ще си партнират в ИТ технологиите и в космическите изследвания

България и Република Корея ще засилят партньорството си в сфери като ИТ технологиите, изкуствения интелект и космическите изследвания

Това стана известно на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с посланика на Република Корея в България Бе Джонгин, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

През декември в нашата страна ще пристигнат специалисти в областта на изкуствения интелект, а през следващата година ще дойдат изследователи на космоса. Те ще участват в семинари, които да подпомогнат развитието на тези две области.

„Имаме много добър пример в областта на изкуствения интелект. Българският институт INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през последните месеци постигна много успехи, включително и на международно ниво“, каза проф. Цоков. Посланик Бе Джонгин отговори, че е посещавал института и лично се е убедил в неговото ниво.

Министърът благодари на посланика за помощта в изучаването на корейски език в средните училища в България и отбеляза, че има устойчив интерес към него от страна на учениците.

Сътрудничеството между двете държави се развива както в университетите, така и в научните изследвания. България и Република Корея осъществяват обмен на студенти и ще търсят възможности да бъде разширен, стана известно по време на разговора.

В срещата участваха също заместник-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова и Наталия Митева, Веселина Ганева – директор на дирекцията „Международно сътрудничество“, Галя Дреновска – директор на дирекцията „Висше образование“, Канг Кьонг А, вицеконсул и трети секретар в посолството на Република Корея, София Елефтериу, специалист от културно-образователната секция на посолството.

Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *