Здраве

32-ма прегледани безплатно в търновската болница за сънна апнея

С ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ПРЕМИНА ИНИЦИАТИВАТА ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА СЪННА АПНЕЯ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“

Тя се реализира по идея на пулмолога д-р Цветан Дряновски и кардиолога д-р Тихомир Стоев.

Д-р Дряновски и д-р Стоев

В дните 13 и 14 ноември двамата прегледаха 32-ма души, които имаха съмнение, че страдат от заболяването.

Медиците обясняват, че сънната апнея е едно от най-широко разпространените заболявания, а възрастовата граница от пациенти е изключително голяма – от 30 до 90 години. Предразположени към болестта са предимно хората с наднормено тегло, а риск към отключване на състояние носят различните ендокринни и сърдечносъдови смущения.

„Съществува т.нар. заболяване „метаболитен синдром“, при което сънната апнея е част от проявите. То включва диабет, хипертония, ритъмни и проводни нарушения, мозъчни инсулти. Всички пациенти, които са с тези заболявания, особено ако имат наднормено тегло, са твърде предразположени към сънна апнея“, пояснява д-р Дряновски.

По думите му сънната апнея има различни форми и степени и съответно различни форми на лечение.

В основата на превенцията на заболяването е по-широкото изследване на пациентите.

„Повечето пациенти, които прегледахме, се притесняват от хъркането, което е най-честият симптом. Другата специфична характеристика е задрямването, или т.нар. „дремливо шофиране“. На него, за съжаление, се дължат голяма част от катастрофите по пътищата. Има специални скали за изследване. Когато дойдат при нас, пациентите попълват въпросник, от който се установява какво е съмнението за наличие на заболяването, и съответно ги насочваме към скрининг изследване, а някои и за лечение“, обяснява още д-р Дряновски.

Медикът уточни, че лечението в първа и втора степен на болестта при някои пациенти може да бъде консервативно. В напреднала фаза задължително в терапията присъства специален апарат. Устройствата действат като пневматична протеза. Съществува и оперативно лечение, което обаче не гарантира, че след години сънната апнея отново няма да се появи.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *