Горещи новиниЗдраве

Във В. Търново кувьози има, не достигат неонатолози и акушерки

9% от родените бебета в областната болница от началото на 2023 г. до момента са недоносени

 

КАДРОВИЯТ ДЕФИЦИТ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕОНАТОЛОГИЯ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, КОЕТО Е ЕДИНСТВЕНО В ЦЯЛАТА ОБЛАСТ. Липсата на лекари, медицински сестри и акушерки затруднява работния процес в бебешката реанимация, сподели началникът на звеното д-р Кина Николова. По думите й недостигът на медици ще се изостри още повече в следващите години, ако сега в редиците на болничната структура не се включат нови кадри.

„Нужни са ни поне 4 лекари и 4 медицински сестри или акушерки. Имаме знания, опит, апаратура, но човешкият фактор не може да се компенсира с техника. Грижата за бебетата изисква 24-часово наблюдение. Каним новозавършили лекари от всички медицински университети у нас да специализират неонатология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Ако не запълним вакантните места, след време няма да можем да отговаряме на потребностите от неонатологична грижа в областта“, алармира д-р Николова.

Тя уточни, че от началото на 2023 г. до 16 ноември в търновската болница са родени 919 бебета. От тях пеленачетата с тегло от 1000 до 1500 г са 4, от 1500 до 2000 – 14, а от 2000 до 2500 г – 68. Общият процент на недоносените е 9%.

По думите й основните причини за преждевременно раждане са свързани с вагинални и вирусни инфекции, възрастовия фактор, хронични заболявания на майката и др. Тя увери, че грижата за недоносените не приключва след изписването от бебешката реанимация и следва да продължи поне до 2-годишна възраст.

„Неонатологията е специалност, в която се грижим и за здрави деца. Надеждата в очите на родителите е нещото, което ме мотивира да работя все по-отдадено“, сподели единствената специализантка в отделението д-р Ралица Петрова от Айтос.

Именно възнаграждението е основният минус на професията, коментират от звеното. Според медиците, ако заплатите бъдат увеличени, много повече хора ще се ориентират в направлението неонатология.

„Работата е специфична. Изисква постоянно внимание и да вършиш задълженията си със сърце и душа. Дори когато сме в почивен ден, звъним на колегите да питаме за бебетата, което сме предали на следващата смяна“, каза старшата медицинска сестра Мария Нешева.

„Ако не беше любовта, с която специалистите обгрижваха детето ми, не знам как щях да преживея мисълта, че мога да загубя рожбата си“, сподели младата майка Преслава Банкова. Тя и още няколко жени, които са преживели борбата на бебетата си за оцеляване заради недоносеност, споделиха, че цял живот ще благославят медиците от отделението.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Във В. Търново кувьози има, не достигат неонатолози и акушерки

  • Този недостиг се преодолява с европейски заплати.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *