Водещи новиниОбщество

300-годишен паметник с национално значение в Арбанаси се саморазрушава

Поппанайотовата къща е под възбрана заради дълг на британските й собственици

 

300-ГОДИШНАТА ПОППАНАЙОТОВА КЪЩА В АРБАНАСИ ПОПАДНА В ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ НА РОДНИТЕ ЗАКОНИ И Е ОБРЕЧЕНА НА РАЗРУХА.

Къщата, която има средновековни зидове, притежава най-високата категория – паметник с национално значение, от 1978 г. В регистъра е записана и портата, която е със статут на паметник с местно значение.

Поппанайотовата къща е построена в края на XVII век за богат търговец от Арбанаси. Години наред е била метох на Атонските манастири, а след това дълго време е била необитаема, преди да стане собственост на „ЕММА ДЖОНСЪН“ ЕООД. Британците купуват сградата преди 23 години с намерение да я реставрират в оригиналния й вид.

„Поне така заяви от тяхно име българският им представител по време на една спешна работна среща, инициирана от кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов преди две години. До тази работна среща се стигна след сигнал в Министерството на културата и аз, като представител тогава на ведомството, трябваше да извърша проверка“, обяснява д-р арх. Милен Маринов, който сега е член на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България и отговаря за Северния Централен регион.

Проверката показала, че изработеният през 2018 г. проект за външна реставрация и вътрешна адаптация на съществуваща жилищна сграда не е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство в Министерството на културата, както изисква Законът за културното наследство.

Въпреки това е било издадено строително разрешение от главния архитект на Община Велико Търново.

Собствениците получили констативен протокол и принудителна административна мярка, изработили частта за консервация и реставрация и съгласували документите, както си му е редът, след което мярката за спиране е отменена и строежът – пуснат.

„За съжаление, Министерството на културата се намеси късно. Спрях строежа, но къщата беше разпокрита и при разчистване на терена около нея се бяха появили нови зидове и тампонирани отвори, които не бяха включени в проекта, което беше проблем. Работата на архитекта беше изключително некачествена, той не наблюдаваше обекта си, а надзорът е задължителен. Тогава кметът инж. Даниел Панов събра една доста широка група от специалисти. Имахме среща дори и с англичанката и тя ни увери, че иска да реставрира къщата. Но така и нищо не стана. От една година обектът стои в небитието и не мърда. Всъщност това не е съвсем точно, защото реставрацията е замразена, обаче времето работи, при това не в полза на къщата. За момента тя е защитена благодарение на изградения временен покрив, но не може да стои безкрайно така“, категоричен е д-р арх. Милен Маринов.

В МОМЕНТА КЪЩАТА Е ПОД ВЪЗБРАНА И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОДАВАНА.

Възбраната е наложена от русенската фирма ДЗЗД „АРБАНАСИ 2020“, която е изградила стабилен временен покрив, за да бъде защитена постройката. Англичанката обаче отказва да плати ремонта. Самата фирма пък е със статут „замразен“ според информацията на сайта „Финанси БГ“.

„Какъв е законът ли? Първо ще ти кажа как е по света. Когато се появи такъв проблем, минава комисия и казва на собственика какво по паметника – недвижима културна ценност, трябва да бъде поправено. И дава срок. Когато срокът изтече, а собственикът не е изпълнил препоръките, държавата или общината отчуждават имота. Дават на собственика съвременно строителство, общината пуска поръчка и търси строител и възложител. Фирмата, която спечели поръчката за реставрация на къщата, става стопанин на имота за 10 г., след което собственик на сградата вече е общината. При нас имаме право само на глоби, които съдът винаги отменя. Частникът прави каквото си иска, къщата в крайна сметка пада. Обаче, дори и паднала, тази къща си остава паметник на културата, защото никой министър на културата не желае да си сложи главата в торбата и да отпише от регистъра паметник с национално значение.

Така за поколения напред мястото, където е била къщата, става неизползваемо и необитаемо“, обяснява д-р арх. Милен Маринов.

И допълва, че собственичката отдавна си е в Англия. Според процедурата тя трябва да бъде открита в родината си, за да й бъде връчено предписание, което е предварително изгубена кауза.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

3 thoughts on “300-годишен паметник с национално значение в Арбанаси се саморазрушава

 • Такова е и състоянието на всички къщи , които се срутват във Велико Търново. И това ако е Държава. Не знам за кого мисли . Във всичко си като в омагьосан кръг.

  Отговор
 • А къщата на Иларион Драгостинов?

  Отговор
  • Много хубав въпрос ,какво става с къщата на Иларион Драгостинов,която е държавна собственост! АМИ СРУТЕНА Е ДО ОСНОВИ без Минестерството на културата да си мръдне пръста, а държавата тръгнала да глобява собствениците на частни имоти,парадокс. Като имате изисквания помагаите на хората,това е много скъпо днес.В лощият комунизъм ,държавата изпращаше техни резтавратори на държавна сметка.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *