Водещи новиниОбщество

Помляха ограничителните колчета в Хаинбоаз, десетки вече са съборени

Ограничителните колчета, които бяха поставени на най-опасните отсечки в Прохода на републиката, започнаха да намаляват

Десетки от тях вече са съборени, показва проверка на „Борба“.

Специалните пластмасови съоръжения бяха поставени, за да се ограничат нерегламентираните изпреварвания, които често водеха до сериозни катастрофи. И действително след монтажа на колчетата инцидентите намаляха.

Платната за движение обаче се оказаха тесни за някои водачи. Поставените колчета изискват по-внимателно шофиране и съобразяване с габаритите на превозното средство, особено на тежкотоварните автомобили.

След монтажа на съоръженията възникна и друг проблем.

Ограничителните колчета, които бяха поставени на най-опасните отсечки в Прохода на републиката, започнаха да намаляват
Част от колчетата в Прохода на републиката вече са унищожени.

При авария на автомобил в едно от платната за движение се оказа, че заобикалянето му е трудно, въпреки че между колчетата е оставено разстояние за влизане в съседната лента при нужда. Подобна маневра за лека кола не е проблем, но при камионите е почти невъзможно.

Друг проблем е липсата на достатъчно добра светлоотразирелност на предпазните съоръжения, които през нощта се забелязват трудно, особено след завои, оплакаха се водачи.

Не е тайна, че едни от най-тежките катастрофи се случват именно в Прохода на републиката, където полицейският контрол не е особено редовен, а пътни камери липсват.

В тази връзка е изключително важно самите колчета да бъдат опазени от вандали. Горчив опит имат пътните служби в Кресненското дефиле, където миналата година поставиха същите съоръжения. Само след няколко месеца обаче те бяха срязани, а по-късно възстановени. Там произшествията са намалели значително.

Срещу колчетата има недоволство единствено от водачи на едрогабаритни машини и фирми, които използват такава техника. По думите им това може да ограничи тяхната дейност.

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Помляха ограничителните колчета в Хаинбоаз, десетки вече са съборени

  • Съвсем логично развитие. Кой ги измисли не знам – с кола трябва да се концентрираш за да минеш през „тунела“, а с ТИР не знам как става.

    Отговор
  • Бай м***ла Костофф открадна парите за 4-то платно на Прохода на Републиката! Вместо прохода да е с 4 платна и да няма катастрофи, то сега тези 3-и платна с изтрита маркировка, непрекъснато създават предпоставки за катастрофи. Наказани за кражбата все още няма, но има стотици човешки жертви!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *