Водещи новиниГорна ОряховицаОбщество

87-годишен електротехник издигна пирамида на хълма Ряховец

Иван Тодоров е бохем по душа – пее, реди поеми, изработва градински люлки и каубойски шапки

 

87-годишният Иван Тодоров от Горна Оряховица е изключително колоритна личност.

Каубойските шапки са страстта на зевзека.

Изпълнен е с енергия и завиден ентусиазъм, на който могат да завидят дори и младежи.

За него се заговори, след като преди дни построи огромна пирамида на билото на хълма Ряховец в местността Средно бърдо край железничарския град. Съоръжението вече се превръща в истинска атракция.

Бай Иван е бохем по душа и ярък пример за достоен човек. Казва, че се е родил в Стражица в предпоследния ден на зодия Дева – 21 септември, през 1937 г. – най-благославяната година в България, и пояснява, че тогава се е родил и цар Симеон Сакскобургготски, но 5 месеца преди него.

Иван Тодоров е от семейството на зеленчукопроизводител. Завършил гимназия в родния си град и след това попаднал в Противовъздушния полк в Горна Оряховица, който се намирал срещу бонбонената фабрика.

„В казармата разбрах, че не съм от посредствените момчета. Отличавах се по това, че съм тренирал спортна гимнастика и акробатика. Още като ученик участвах в кръжок по театрално изкуство“, споделя Иван Тодоров.

И днес жизненият мъж обича музиката и се слави като талантлив певец.

„Когато се ожених през 1964 г., със съпругата ми постъпихме в градския хор в Горна Оряховица“, разказва Тодоров.

С формацията се изявявал 15 години, а в момента е изпълнител в мъжки хор към пенсионерски клуб в Горна Оряховица, като непрекъснато изнася концерти по читалищни сцени, фестивали и събори.

Иван Тодоров е човек с разнородни интереси и способности.

В продължение на 10 години е работил като електротехник в „Захарни заводи“ в Горна Оряховица. Бил 33-годишен, когато се изкачил на върха на 75-метровия комин на комбината, за да смени крушките на осветлението, което било ориентир за самолетите от близкото летище.

Преди 4 години се запознал с ръководителите на археологическата експедиция, която проучва крепостта „Ряховец“ край Горна Оряховица.

„Допаднахме си с Илиян Петракиев и Мая Иванова и се включих като общ работник на изследователския терен“, обяснява Тодоров.

Оттогава чешитът се слави като талисмана на знаковия обект, а археолозите забелязали странно съвпадение, че разкопките стартират около рождения му ден.

Пирамидата край Г. Оряховица

„Дейността на историческия обект ми е много интересна и съм много старателен в работата“, подчертава Иван Тодоров.

Преди дни на върха на калето изградил огромна пирамида. Той и археолозите на ръце изнесли на възвишението дъски, камъни, мрежа и др. материали. От тях чудакът построил пирамида, в която е поставил маса и столчета, където посетителите да седнат за отмора, след като покорят твърдината. Внушителната пирамида е кацнала върху скалите и се вижда от километри от подножието.

Идеята за необичайната атракция се родила миналата година по време на банкет на археологическия екип.

Ръководителят на разкопките Илиян Петракиев се впечатлил от предложението на духовития мъж и обещал да му съдейства.

„Преди 8 години си направих пирамида на вилата в Арбанаси, която е с размери 2 м/2 м. А тази, която сътворих на билото на хълма Ряховец, е двойно по-голяма. Четох много и стриктно съм спазил правилата, които гарантират, че пирамидата ще има благотворно въздействие върху тези, които влизат в нея. Важно условие е да се съблюдават конкретни изисквания. Пирамидата трябва да е ориентирана в посока север-юг. При работата ползвах компас. Друго условие е да се спази ъгълът на пирамидата спрямо хоризонта, който да е 58 градуса“, разяснява Тодоров.

Той допълва, че мястото не е случайно избрано, тъй като преди векове на върха е имало древен храм още от времето на траките, които са открили, че това е район със силна енергия.

Направена от Иван градинска люлка

„В пирамидата могат да влязат едновременно четирима души, които ще почувстват въздействието на енергията след престой от 45 – 50 минути. Човек усеща кога трябва да напусне съоръжението, защото се поражда тежест в гърдите или главата, може да се получи сърцебиене, световъртеж. След това обаче се чувства изключително енергичен и подмладен благодарение на поетата космическа енергия, генерирана от пирамидата. В това се крие тайнството й“, посочва Иван Тодоров.

Духовитият мъж има златни ръце. Горд е, че сам е построил 3-етажната си вила в Арбанаси, обработва 3 декара двор, облагородява овошки, развъжда цветя. През живота си е имал 5 мотоциклета и 9 автомобила.

Другата негова страст е поезията. В края на всеки археологически сезон Иван Тодоров изненадва проучвателите с поеми. В творбите си поетът възпява изследователската дейност и археологическите открития в рими. Даровитият мъж е създал над 100 поетични произведения. Вдъхновява се от музиката и твърди, че ритъмът на поезията съвпада с мелодията.

„В казармата служих заедно с Матей Шопкин. Бяхме много добри приятели, с удоволствие четеше и харесваше моите стихове“, разкрива Тодоров.

Самородният талант е изкусен майстор и на градински люлки. Първата направил на хижа „Божур“. Негови изделия от метал и повет има в двора на заведение в Арбанаси и в Историческия музей в Горна Оряховица.

Той е и майстор на каубойски шапки.

„Синът ми е художник и преди време ми подари такава шапка. Много ми хареса и непрекъснато я носех. Срещат ме обаче приятели и ме питат откъде съм я купил. За да ги зарадвам с такива шапки, реших сам да ги изработвам. Отидох в Габрово във фабрика „Лъв“, похарчих една пенсия, за да купя кожа. После „разглобих“ моята шапка и по нейната кройка направих още десетки – за сина ми, за внука, за приятелите. Напоследък трудно се намира естествена кожа и затова вече шия шапки от изкуствени материи, но по-дебели, за да си държат фасона“, признава духовитият горнооряховчанин.

Признава, че най-голямото му удовлетворение от живота е, че няма ден, в който да не е свършил нещо полезно за себе си и за други хора.

„Навремето взех апартамент на осмия етаж в блок в Горна Оряховица. Жилището ми е с изглед към моята вила в Арбанаси. Гледам си я с бинокъл. Имам и три гаража, като между тях и върху тях преди 35 години направих специален батут от стоманени въжета и чрез това изобретение засадих лози от сорта „Румънка“, който не се пръска и не се маносва“, реди дейният мъж.

Иван Тодоров подходил към тази дейност с разум и избрал такъв вид лози, които да не се налага да обработва с препарати, за да не цапа гаражите на съседите. Така от седемте лози всяка година бере по над 300 килограма грозде и сам си прави вино и ракия.

Рецептата му за дълголетие е проста.

„Наполеон е казал: „Пари, пари и пак пари!“. Не съм съгласен с него! За мен важи правилото: „Труд, труд, труд, усъвършенстване на ума и уменията на ръцете!“, категоричен е мъдрият горнооряховчанин.

Признава, че е вярващ човек. Родил се е навръх църковния празник Малка Богородица, а майка му дала икона, която той непрекъснато носи у себе си, и е убеден, че тя го закриля. Когато се връща в спомените си, милостивият мъж изпитва вълнение, а в очите му бликват сълзи.

Подчертава, че е заклет оптимист, а тайната за това е в правенето на добрини.

„Добрите дела зареждат с положителна енергия и мен, и хората около мен! Изпълнен съм с толкова оптимизъм, така прекарвам дните си, че имам усещане, че ще живея стотици години“, уверява Иван Тодоров.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки авторът и личен архив

One thought on “87-годишен електротехник издигна пирамида на хълма Ряховец

  • Не мога да разбера как е роден1927 г. и е на 87 г.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *