Общество

Хора с увреждания представиха зрелищния спектакъл „Животът е социален цирк“

Събитието изпълни с публика голямата зала на Община Велико Търново

 

НАД 80 ДУШИ ОТ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО демонстрираха умения в представлението „Животът е социален цирк“.

Деца, младежи и възрастни с увреждания се изявиха на сцената на голямата зала в Общината, а подготовката на спектакъла им отнел цяла година. Голяма заслуга за постигнатите резултати имат освен екипите към звената и специалистите от фондация „Мини арт фест“ – София, които идвали на терен в старата столица, за да преподават методите на цирковото изкуство.

Спектакълът беше представен в петък,

като сред официалните гости бяха Сара Грю Андерсен – зам.-ръководител на мисията, първи секретар на посолство Дания, Елка Налбантова – зам.-министър на труда и социалната политика, Цветан Спасов – главен директор на главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“ и ръководител на Управляващия орган на програма „Развитие на човешките ресурси“ към МТСП, зам. областният управител Валентин Михайлов и Нейко Генчев – зам.-кмет на община Велико Търново.

„Преди 5 години започнахме да прилагаме метода на социалния цирк във Велико Търново в Дневния център за хора с увреждания на ул. „Поп Харитон“. Ние проявихме желание и от звеното ни приеха много топло. Това е един страхотен проект, защото дава надежда, подкрепа и промяна много хора с увреждания в старата столица. Ние сме им длъжни на тези хора, трябва да работим за тяхното добруване и интеграция в обществото“, заяви Гео Калев, председател на фондация „Мини арт фест“.

По думите му целта на обучението е да се създаде уют и подкрепяща среда за лицата в неравностойно положение, в която всеки се чувства добре и може да се развива. Допълни, че се обмисля идеята спектаклите да се провеждат с благотворителна цел.

“Социалният цирк е инструмент за преподаване на социални умения и преодоляване на травми, развитие на личността и създаване на екипи, които надхвърлят социалните граници“, заяви в приветствието си зам.-кметът Нейко Генчев.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *