Водещи новиниКултура

21 ноември – Въведение Богородично

Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота

 

На 21 ноември Светата православната църква чества празника Въведение Богородично, а с решение на Св. Синод от 1929 г. той се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

Великотърновци от по-старите поколения с носталгия си спомнят за един от най-трогателните ни празници в миналото.

На 21 ноември родителите и децата отиват заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. На този ден във всички търновски храмове се излага осветената икона с изображение на тригодишната Света Богородица, възкачваща се по стъпалата на Йерусалимския храм. По време на празничната литургия старостоличани приемат светото причастие, за да придобият нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

След празничната служба, събрани около трапезата на чаша вино, топла пита и постна гозба предшествениците ни честват освен Въведение Богородично и здравата връзка помежду си. В това празненство, дотолкова съкровено и интимно, че липсват дори снимки, участват родителите и несемейните им деца, живеещи при тях. След угощението масата не се разтребва, за да може идващата през нощта Богородица да си хапне и да благослови дома.

В миналото на тоя ден великотърновци не си ходят на гости, защото цялото внимание се съсредоточава върху най-близките и обичани хора.

За разлика от останалите празници, не се организират и обществени прояви, с изключение на изнасянето на сказки за църковния празник и за значението на здравото и сплотено семейство в цялостния живот на нацията. Ето какво споделя по тоя повод свещеникът пред енориашите си в храма „Св. Марина” през 1938 г.: „Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота. То е школа за здрави семейни добродетели – на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие. То е домашна църква, в която се служи Богу, възнасят се молитви и се слави Божието име. Тук, в християнския дом, гори кандилото на вярата и благочестието”.

Въпреки домашния характер на честването, старостоличани дават израз и на социалната си ангажираност. В дните, предхождащи Въведение Богородично, те разтварят сърцата и кесиите си, като организират благотворителни прояви. Събраните от тях средства даряват за подпомагане на сиропиталища и старчески домове, инвалиди, бедни фамилии и многодетни семейства.

Преди десетилетия грижата за българското семейство проличава и от създаването на уникална формация –

Съюз (сдружение) на многодетните родители (семейства) в България, чийто устав се утвърждава на 9 февруари 1939 г. със заповед N 804 на Министерството на вътрешните работи и народното здраве. Благотворителният съюз защитава интересите на родителите с три и повече деца, които живеят при тях или извън семейството, но близките им продължават да се грижат за издръжката им. Целта на съюза е да се бори срещу намаляването на раждаемостта в страната – “зло, което подкопава устоите на нацията”, да стимулира “задомяването на неженените, както и увеличаването на раждаемостта в малодетните семейства”. За осъществяването на благородните си намерения съюзът разчита на съдействие от държавата, общините и частните учреждения, които, след ходатайство от страна на формацията, могат да назначават на работа безработни родители или техните деца, както и да сътрудничат за създаването на морални стимули за многодетните, за изгражданeто на приюти, летни ученически колонии и други благородни начинания.

Старостоличани, известни с пословичната си любов към децата и преклонението пред светостта на семейството, не остават безучастни към учредения в София съюз. На 18 май 1939 г. инициативен комитет разпространява покана, призоваваща търновци на събрание. То се провежда на следващия ден в кино „Модерен театър“. Уважаваният лекар, а същевременно и многодетен баща, д-р Умников изнася лекция на тема: “Намаление на раждаемостта в България. Причини и начин за поощряване на раждаемостта”. Лекторът призовава присъстващите многодетни родители да основат клон на съюза. С отговорната задача се заема землякът ни Богдан Дюлгеров, в чийто дом растат и се възпитават шестимата му наследници.

Съхранените в Териториална дирекция “Държавен архив” – Велико Търново, документи свидетелстват, че търновското дружество се учредява на 9 август 1939 година.

То наброява 22 членове, от които жените са само две. В ръководния състав влизат: Богдан Дюлгеров – председател (той е член и на Централното управление на съюза), Христо Петров – подпредседател; П. Бояджиев – секретар/касиер; д-р Умников, Н. И. Петров – членове; Стефан Радев, Хр. Дамянов и Христо Буйнозов – членове на Контролната комисия.

Не закъсняват и първите резултати. Отправените от дружеството официални молби до настоятелството на Стопанското училище в града довеждат до освобождаването от такси на бедни, но ученолюбиви деца, а кметът предвижда в бюджета сума за помощи на бедни семейства.

Малко известен е фактът, че на 21 април 1940 г. във Велико Търново се открива първият редовен конгрес на Съюза на многодетните в България. За да се обезпечи присъствието на делегатите, Главна дирекция на БДЖ им разрешава да пътуват с 50% намаление до гара Велико Търново и обратно. В салона на читалище “Надежда” участниците обсъждат редица важни проблеми и приемат резолюция, която довежда до приемането на първите в страната законодателни инициативи, свързани с многодетните семейства.

Тодорка НЕДЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *