Водещи новиниЗдраве

Във Велико Търново заработи Център за проследяване и лечение на сърдечна недостатъчност

„Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл georgieva.1991@gmail.com


Във Велико Търново заработи Център за проследяване и лечение на сърдечна недостатъчност

 

Пациентите могат да се възползват от здравната услуга напълно безплатно

 

СТАРАТА СТОЛИЦА СЕ СДОБИ С ПЪРВИЯ В РЕГИОНА ЦЕНТЪР ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ СЪС СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ.

Д-р Иван Иванов

В него борещите се с тежката диагноза получават професионална здравна грижа напълно безплатно. Целта е да не се допуска влошаване на качеството на живот на болните и да се предотвратят усложнения и чести хоспитализации.

Създаването на центъра е инициатива на Специализираната болница за активно лечение по кардиология. Той развива дейност в Кардиологичния медицински център, намиращ се на бул. „България“ 38.

„На всеки пациент, лекуван в болницата за сърдечна недостатъчност или получил обстоен преглед, доказващ диагнозата, ще бъдат препоръчани хигиенно-диетичен режим и подходящо медикаментозно лечение. След това ще получи анкетна карта. На база резултатите ще се проследява състоянието му и периодично ще се провежда телефонно интервю с медицински специалист от центъра. Това ще даде възможност за наблюдение и своевременна корекция на медикаментозната терапия и хигиенно-диетичния режим, както и ще се скринира за влошаване, налагащо хоспитализация“, обясни кардиологът д-р Иван Иванов.

По думите му чрез инициативата пациентите ще имат спокойствието, че състоянието им се проследява и имат лесна и постоянна връзка с лекуващите ги специалисти.

Медикът изрази надежда, че възможно най-много засегнати от заболяването пациенти ще се възползват от предоставената опция, като почерта, че тя е напълно безплатна.

„Сърдечната недостатъчност е широко разпространено прогресивно и потенциално фатално заболяване, изразяващо се в невъзможност сърцето да изтласква достатъчно кръв към останалите органи. Това може да се дължи на структурни или функционални промени, изразяващи се клинично с влошено качество на живот, лесна умора, задух и задържане на течности“, обясни д-р Иванов.

Той уточни, че глобално над 60 млн. души страдат от сърдечна недостатъчност, като се очаква броят им да расте с увеличаването на възрастта на населението. Конкретизира, че проучванията обикновено включват само диагностицираните случаи на заболяването и истинското разпространение вероятно е по-високо.

Сърдечната недостатъчност най- често засяга популацията над 65-годишна възраст, но това не изключва младата и детската възраст.

Проучвания показват над 60% смъртност в рамките на 5 години след поставяне на диагнозата.

„Определянето на етиологичната причина за подлежащата сърдечна дисфункция е задължително при поставяне на диагнозата сърдечна недостатъчност. Тя може да не е една-единствена, а съвкупност от множество причини. Най-честите от тях са коронарна артериална болест, артериална хипертония, придобита или вродена клапна болест, сърдечни аритмии, кардиомиопатии, възпалителни заболявания на миокарда, перикарда и ендокарда, сърдечна дисфункция, свързана с определени медикаменти“, поясни още кардиологът.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Във Велико Търново заработи Център за проследяване и лечение на сърдечна недостатъчност

  • Задължете или стимулирайте хората да правят годишни прегледи. Стига сте печелили от закъснелите им диагнози. Хората умират, от неща, които са лечими. Направихте бизнес от живота на хората. Недопустимо е да умират, защото не са поглеждани, или вързани и упоени да е спокоен персонала. Не си мислете, че това не се вижда и отчита, а Вие вървите по същите стъпки.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *