Водещи новиниСъдби

ТЕЛК и НОИ обричат на глад и нищета мъж със 100% инвалидност

Две години Георги Вачков от Присово чака да получи полагащата му се пенсия 

 

63-ГОДИШНИЯТ ГЕОРГИ ВАЧКОВ НЕ ЖИВЕЕ, А ОЦЕЛЯВА.

Липсата на синхрон между ТЕЛК и НОИ го обрича на мизерно съществуване и тотална нищета. Болният мъж посрещнал 2023 г. на празна трапеза и предполага, че този тъжен сценарий ще се повтори и при настъпването на 2024 г. Човекът не може да си обясни защо вместо държавата да облекчи хората в неравностойно положение, утежнява ситуацията им с размотаване по институции и тромави процедури.

Георги живее в бащината си къща в Присово.

Сам е, няма семейство. Работил в сферата на строителството, но през 2019 г. започнал да има проблеми с краката. Медицинските прегледи установили, че става дума за износване на ставните хрущяли. Последвали две операции за имплантиране на изкуствени коленни стави в Плевен. След интервенциите се явил на ТЕЛК във Велико Търново и го освидетелствали с 76% намалена работоспособност за период от една година.

„След като мина годината, се върнах за преосвидетелстване. Втория път комисията ми даде 100% инвалидност заради влошеното ми здравословно състояние. Освен изкуствени коленни стави, имам два преживени инсулта, кардиологично заболяване и болест на опорно-двигателния апарат. Решението излезе на 29 март 2022 г. и беше за 3 години“, разказа Вачков.

Два месеца по-късно обаче от НОИ обжалват ТЕЛК решението, защото от звеното не са съгласни с определения процент инвалидност.

И така 63-годишният мъж се простил с възможността за пенсия. От НЕЛК се разпореждат за ново освидетелстване.

„През януари 2023 г. се явих пак на ТЕЛК във Велико Търново. Казаха ми, че трябва да мина специализирана комисия. Цялата процедура започва отначало през февруари, чакането продължава. През август получих писмо на 11 септември да отида пак на ТЕЛК. Отново отидох, събирах документи и какво ли още не. И все още чакам решение“, обясни Георги.

През цялото това време единствените доходи, които получавал, били от юни до ноември 2022 г. от пенсия, отпусната от НОИ за общо заболяване с месечен размер… 170 лв. Спрели му я обаче заради поредната стартирала процедура за преосвидетелстване.

„Как се живее без пари? Имам заеми, нужда от лекарства, храна. Живея ден за ден, никакви доходи нямам. Каква е моята вина, че ТЕЛК и НОИ не могат да се разберат?“, пита човекът.

Дълго време размишлявал какви мерки да предприеме, за да има най-сетне желаната развръзка.

Обмислял да напише 100 жалби, които да изпрати до здравното министерство с надеждата, че може би някой от ръководителите на ведомството ще го съжали и ще се застъпи за него.

Вачков все пак живее с надеждата, че до края на ноември може да се случи чудо и да излезе ТЕЛК решението, на база на което от НОИ да му отпуснат пенсия през декември.

Ако някой желае да изпрати дарения за Георги, може да се свърже с екипа ни на имейл georgieva.1991@gmail.com.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *