ЗлатарицаКултура

Откриха юбилейна изложба, посветена на 80 години от рождението на художника Георги Стойков

Юбилейна изложба, посветена на 80 години от рождението на художника Георги Стойков, беше открита в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

Тази изложба, посветена на неговата светла и безсмъртна памет, е едно съсредоточие на триединството – художник, преподавател и теоретик на изкуството, каза при откриването на експозицията кураторът доц. Марина Теофилова.

Тя припомни, че Георги Стойков е роден на 4 септември 1943 г. в златаришкото село Росно.

От 1970 г. до сетният си дъх – близо 40 десетилетия, преподава „Живопис“ и „Композиция“ на студенти от Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, който самият той е завършил няколко години по-рано.

През 1973 г. специализира в Белградската академия за изящни изкуства, а през 1983 г. изучава „Живопис“ в Художествената академия „И. Е. Репин“ в Санкт Петербург. Стойков си отива от този свят през 2007 година.

Силно, разтърсващо и витално преживяване и споделяне на живописта.

Живописта като изкуство. Живописта като религия. Живописта като дълбинен източник на жизнени сили, верую и смисъл за един дълбоко съзнаващ и сърдечно преживяващ изкуството човек – така определи творчеството на Стойков доц. Теофилова.

Заслугите му като преподавател могат да се видят в поколения студенти, а за уменията му като художник доказателство са творбите, притежание на институции и частни колекции както в България, така и в Швейцария, Франция, Финландия, Сърбия, Русия и други държави.

Георги Стойков беше най-големият сладкодумец, неговите думи събудиха у мен интереса към изкуството, каза на откриването на изложбата заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев. Той благодари на наследниците на Георги Стойков и на организаторите, които с общи усилия са създали експозицията.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *