Свят

Как да пазаруваме онлайн в навечерието на празниците

„Не съм толкова богат, че да купувам евтини неща“

Празничният дух с наближаването на Коледа за много хора е свързан и с купуването онлайн на всевъзможни стоки и услуги.

Тези, които се изкушават от твърденията на търговците, че предлагат предпразнични намаления на цените, трябва да бъдат внимателни и предпазливи, съветват експерти.

Асоциации за защита на потребителите предупреждават, че някои от намаленията не са толкова реални, колкото изглеждат. Освен това може да се окаже, че някои от онлайн магазините се некоректни или са направо фалшиви. Поради това купувачите, които се опитват да пазаруват чрез тях, може да получат стоки или услуги с много по-ниско качество от това, за което са платили, или направо да бъдат измамени и да загубят изцяло парите си.

Специалистите съветват да запазите хладнокръвие, когато пазарувате онлайн, и да не се поддавате на натиска, че непременно трябва да купувате. Те посочват, че търговците на дребно онлайн често променят офертите и цените си по няколко пъти на ден. Така дадена стока или услуга, която привидно се продава изгодно, може да се окаже, че е възможно да бъде намерена и на по-ниска цена.

Ето защо е полезно желаният продукт да бъде проверен в някоя от многобройните онлайн търсачки за цени, тъй като може да се окаже, че е възможно да бъде купен по-изгодно.

Ето някои полезни съвети от експерти за тези, които обичат да пазаруват в интернет пространството, представени от ДПА:

– Внимавайте да не попаднете на фалшиви магазини в мрежата или такива, които имитират утвърдени онлайн търговски платформи.

Когато пазарувате в мрежата, не забравяйте да проверите отзивите в интернет за сайта за електронната търговия, който сте избрали. Ако не намирате мнения от други потребители или повечето са отрицателни, най-добре е да купите желаната стока и услуга чрез друг онлайн търговец. Понякога една проверка чрез търсачката „Гугъл“ (Google) относно репутацията на даден сайт за онлайн търговия може да ви спести множество главоболия.

Обикновено зад фалшивите или имитиращи магазини за електронна търговия стоят лица, които предлагат за продажба „стоки и услуги“ и чрез онлайн търговски платформи от типа „маркетплейс“, посочва ДПА.

– Никога не превеждайте предварително пари за дадена покупка в интернет пространството. По-добре е да плащате, като осребрявате фактура, издадена от онлайн търговеца. Друг възможен начин на плащане е директният дебит. Това е платежна операция, при която предварително депозирате своето съгласие пред банка, в която имате сметка, за незабавно извършване на плащане на ваши задължения по искане на получателя.

Един от най-сигурните начини, че няма да дадете парите си, без да получите дадена стока, е плащането чрез т.нар. наложен платеж. При този случай плащате на представител на куриерската фирма, която ви е доставила дадена стока, която сте поръчали от онлайн магазин. Ако сте избрали опцията „преглед“ или „преглед и тест“ на продукта, можете да го върнете, ако се окаже, че не съответства на това, което сте поръчали. В този случай ще заплатите само таксата за доставката на продукта и за „допълнителните услуги към нея“, е посочено например на сайта на българската компания за куриерски, логистични и платежни услуги „Еконт“.

– Не се подвеждайте непременно да купите нещо онлайн, само защото се предлагат големи намаления на редица стоки и услуги. Често това на практика са препоръчителните цени, определени от производителя на дадена стока за продажбата й на дребно. Търговците почти никога не ги прилагат, а ги обявяват, само когато предлагат „промоции и големи намаления“. Това означава, че можете да купите въпросната стока на тази цена почти винаги, ако направите съответното проучване онлайн или я купите директно от производителя й.

– Винаги сравнявайте цената на дадена стока или услуга с оферти в други онлайн магазини или платформи за електронна търговия. Използвайте поне две „търсачки на цени“, ако искате да откриете най-изгодната оферта. Ако не намерите по-добра, то вероятно сте попаднали на много добро предложение, отбелязват експерти.

– Опитайте да не се да не се влияете от различните трикове, които търговците прилагат онлайн, за да ви накарат да купите дадена стока или услуга. Не се подвеждайте от съобщения в магазините и платформите за електронна търговия, че даден продукт е на изчерпване и трябва да го поръчате веднага, за да не го „изпуснете“.

– Пазете личните си данни. Не предоставяйте онлайн повече свои данни, отколкото е абсолютно необходимо, за да извършите дадена покупка. Използвайте виртуална дебитна или кредитна карта, когато извършвате онлайн плащане. Този тип карти може да ви бъдат издадени от банка, в която имате сметка. Смята се, че те гарантират много по-голяма защита на личните ви данни, отколкото традиционните дебитни или кредитни карти.

– Ако се наложи, използвайте правото си на отказ на дадена стока.  Обикновено това е възможно при онлайн покупки до 14 дни след доставката на продукта, който сте купили, но при определени условия. При връщането на дадена стока обаче може да се наложи да платите разходите за нейната доставка до търговеца, който ви я продал.

Не съм толкова богат, че да купувам евтини неща

„Не съм толкова богат, че да купувам евтино“ е поговорка, която изглежда е валидна за домакинските уреди като сушилни, фризери, фурни и перални машини, сочат данните от ново проучване.

Тъй като експлоатацията на по-евтините устройства често е по-скъпа от тази на по-качествените им еквиваленти, които струват по-скъпо, то привидно изгодните оферти може да се окажат много сериозен проблем за потребителите. Може да се наложи те или да плащат много повече за поддръжката на даден продукт, или направо да го изхвърлят, ако той не може да бъде поправен.

Някои онлайн магазини отказват да спазят търговската гаранция, която привидно са предоставили за дадено устройство. Понякога може да се окаже, че продавачът „не може да бъде открит“, тъй като сайтът, чрез който е купено устройството, твърди, че е само „посредник“ при покупко-продажбата.

Британската асоциация за защита на потребителите „Уич“ (Which) посочва, че често домакинските уреди, които се предлагат като „евтини“, водят след себе си много-по големи разходи за електроенергия, отколкото по-качествените устройства. С годините може да се окаже, че те са натоварили сметките ви за ток много повече в сравнение с по-скъпите уреди, посочва „Уич“.

Някои от „евтините“ домакински уреди, които експертите на асоциацията са проверили, са се представили „особено зле“ по отношение на енергийната ефективност. Оказало се, че те потребяват много повече ток в сравнение с по-скъпите им еквиваленти.

Например, че вентилирана сушилня с барабан харчи пет пъти повече ток годишно от по-скъпа, но по-ефективна сушилня с термопомпа.

Тестът на британските експерти е потвърдил заключение на германската организация за защита на потребителите „Щифтунг варентест“ (Stiftung Warentest). Резултатите от нейно проучване, огласени по-рано тази година, сочат, че по-евтините сушилни може да се окажат много по-скъпи в дългосрочен план, посочва ДПА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *