Горещи новиниОбщество

Еменчани заобикалят 50 км през път в съседна община, за да се приберат

Жителите на красивото великотърновско село Емен използват заобиколен маршрут, за да се приберат в домовете си

Причината е, че основният път до населеното място е непочистен и на практика е непроходим.

Село Емен е почти блокирано, няма ток и мобилни комуникации.

До Емен се стига през Балван, откъдето тръгва общински път за селото. Той е тесен, но асфалтиран. При подобни снеговалежи обаче няма кой да го почисти и отсечката става неизползваема.

За щастие, жителите са намерили обходен маршрут. Те заобикалят през павликенското село Вишовград, което удължава пътя с 50 км. Оказа се, че там пътищата са по-добре разчистени, но шофьорите се сблъскват с друг проблем. Изринатият сняг е до табелата, която оповестява, че идва началото на община Велико Търново. Затова местните обединяват усилия и успяват да приведат отсечката в подходящ вид за пътуване в зимни условия. Особено много помага местният земеделски арендатор, който с трактор успява да пробие снега за втори път, след като в неделя идва частна фадрома и успява да разрине, но временно.

Арендаторът е правил опит да изчисти и пътя до Балван, но неуспешно, на трасето има и заседнала кола.

„Цял де звъня на различни институции. Свързах се и с кмета на Павликени, в тяхната община всичко е почистено, но нямат право да чистят на територията на община Велико Търново. Организирал съм да закарам хляба до селото, защото доставчиците отказват да пътуват дотам“, обясни Радослав Кисимов, който живее в Емен.

В момента в селото няма ток, губят се и мобилните комуникации, които и без друго почти липсват. Има скъсани жици, паднали дървета и начупени клони.

Очаква се всеки момент булдозер и фадрома на фирма „Надежда“ да тръгнат от Балван и да опитат да разчистят трасето. Това трябва да се случи до приключване на работния ден (вторник).

През лятото Емен е едно от най-посещаваните села в региона. Заради красивата природа и каньона населеното място се радва на стотици туристи от Румъния и всички краища на България. Лошите комуникации обаче го правят непроходимо през зимата.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. Даниел Трънков и Радослав Кисимов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *