Водещи новиниСъдби

Код „червено“ не плаши бивш военен, гази преспите със снегорин

Димитър Томов вече 6 години участва в снегопочистването на региона

Малцина знаят какво е да си в окото на снежна буря, когато всички останали са се скрили от студа вкъщи на топло.

Димитър Томов е шофьор на снегорин и за него усложнената зимна обстановка не е главоболие, а просто работа. 66-годишният мъж не се плаши от код „червено“, нито от предупреженията, че ни връхлита снежен апокалипсис. Неговата мисия е да се грижи за разчистването на преспите и осигуряването на пътна проходимост.

Димитър е от Велико Търново. В продължение на две десетилетия бил част от армията, а след пенсионирането си работил 16 години като международен шофьор. Заради неуредици по границите се отказал от това препитание и преди 6 години седнал зад волана на снегорин. Споделя, че професията е отговорна, защото реално всички разчитат единствено на снегопочистващата техника, когато натрупа, и без намесата на водачите на снегорини целият обществен живот ще остане парализиран.

„Не се кара трудно снегорин. Въпросът е да свикнеш с габаритите на камиона.

Зависи и какво е греблото. Трябва да се внимава, защото лесно може да стане удар с друга кола например“, споделя той.

Едно от най-тежките си дежурства до момента изкарал именно снощи, когато дойде и първият за сезона сняг в областта. Маршрутът, който поел, бил доста проблемен и се стигнало до ситуация, в която трябвало да нощува насред гората.

„Трябваше да разчистя пътя от Дебелец към Средни колиби, Плаково и Велчево. Заради снега дърветата толкова се бяха наклонили в посока към пътното платно, че беше невъзможно да се премине. Едно дърво падна пред мен, удари греблото и изхвърли камиона настрани“, сподели Димитър.

Наложило се негов колега да дойде, за да издърпат заедно машината.

„За изминалите 6 години не съм имал снежни неволи. Снощи беше за първи път. Иначе се е случвало да чистя далеч по-големи преспи. Например през 2017 г. В следващите зими не беше толкова усложнена обстановката“, спомня си той.

66-годишният мъж разказа, че обичайно по Коледа и Нова година е зад волана на снегорина. Свикнал е да работи, докато другите се забавляват. Този път обаче предстои да изкара празниците вкъщи, защото това е последният му месец на работа.

Казва, че хората подценяват труда на водачите на снегорини и рядко среща толерантност на пътя.

„Сякаш шофьорите не осъзнават, че нашата работа е да се грижим за това останалите да се движат спокойно на пътя. Карат срещу снегорина, свиркат, псуват“, обобщава той.

Въпреки отговорната си професия, Димитър не се чувства герой.

Спомня си, че най-натоварваща смяна имал веднага след като бил прекарал коронавирус. Дори се наложило да бъде хоспитализиран в болница. Скоро след изписването се върнал на работа и заради силен снеговалеж започнал да разчиства в 22:00 ч. Прибрал се на следващия ден в 11:00 ч.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *