Водещи новиниКултура

Липсата на концертни зали провалила кандидатурата на В. Търново за европейска столица на културата

ЛИПСАТА НА КОНЦЕРТНИ ЗАЛИ И РАЗВИТА КУЛТУРНА ИНФРАСТРУКТУРА Е ПРОВАЛИЛО КАНДИДАТУРАТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА КУЛТУРНА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА ПРЕЗ 2019 Г.

Градът ни е разполагал с всичко друго, което е било необходимо, включително огромно желание, професионализъм и ентусиазъм. Онова, което не му е достигнало обаче, е именно модерни места за събиране на голяма публика. Товя поясни директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова по време на заседание на Постоянната комисия по образование, наука и култура в Общинския съвет.

„Градът се нуждае от изграждане на нова концертна зала. Единствената що-годе нормална концерта зала е тази на театъра. Има много пространства, които могат да бъдат адаптирани и приспособени. Наистина предстои ремонт на Изложбените зали „Рафаел Михайлов“, там би могло да се обособи поне камерна концертна зала, ако конструкцията на сградата не позволява нещо повече. Трябва да се търсят варианти за изграждане на нова концертна зала, защото тя ще удовлетвори потребностите на изпълнителите и публиката на града“, сподели Нелина Църова.

По думите й на дневен ред все още стои Велико Търново отново да кандидатства за културна столица на Европа. Това може да се случи през 2032 г.

Припомняме, че през 2021 г. проект на известния италиански архитект Клаудио Нарди за изграждане на експозиционен център на терена на Старото военно училище разбуни духовете във Велико Търново.

                                       Така трябваше да изглежда Експозиционният център на архитекта Клаудио Нарди.

Проектът беше наречен от местния фолклор „Ноев ковчег“, а внушителните 25 млн. лв. за изграждането му възпряха и реалното строителство. Част от средствата бяха осигурени по европроект, но за останалите Общината трябваше да тегли кредит. Това провокира местния парламент да отхвърли предложението. За проекта Клаудио Нарди обаче получи солиден хонорар…

7 thoughts on “Липсата на концертни зали провалила кандидатурата на В. Търново за европейска столица на културата

 • Ние си останахме с мечтите и обещанията, а най-вече да гледаме в сърцето на града дупка от подобно естество. Дано скоро градът ни заприлича на Столица за ,която много се приказва.

  Отговор
 • Преди години имаше обсъждане с гражданите на В. ТЪРНОВО, относно застрояването на терените на старото ВНВУ. Още тогава изказаха мнение, че там трябва да се изгради универсален център, зала, с възможности за провеждане на спортни, културни и други мероприятия. Велико Търново разполага с подходяща инфраструктура, хотелска база, привлекателност, което би дало възможност за провеждането на множество мероприятия…. Жалко за пропуснати шанс,…такъв ни е МАТЕРИАЛА!

  Отговор
 • Отново лъжи. Проектът за зала не отговаря на архитектурния ландшафт. Разкопаването стана без да има план за застрояване, а амбициите са на общинските съветници да си направят грозните блокове. Бог ще накаже взелите това безсмислено решение да се събори емблематичното и историческо първо военно училище на Третата българска държава. Решение, взето от фолклорни емигранти, които нямат нищо общо с Търново.
  Втората голяма лъжа е, че нямало концертна зала. По същото време Пловдив, спечелилият град, в пъти по-голям от Търново и с повече възможности, няма нито една концертна зала, операта е изгоряла, май още не е възстановена, концертите се провеждат в залата на бившия Партиен дом, където акустиката е по-зле и от залата на Общината в Търново. В същото време, Търново има читалище Надежда (от 20 г. зее дупка зад сцената, а отпуснатите милиони по Красива България са откраднати от английски мошеници и българските им двойници), читалище Искра, кощунствено изменено от червения кмет Драгни Драгнев в мол!!, залата на ДНА, театърът и ДКС. Зали – колкото искаш! Да не говорим за откритите сцени, които могат да бъдат Галерията, ВТУ, Музеят, Летният театър и много други. За сцената на Царевец да не говорим! Трапезица лесно може също да е лятна сцена. Но така е, когато трябва да се работи, а не само да се вземат пари. Шефката на културата е бивша продавачка на бижута в „Премиер“, не беше стъпвала в галерия и театър, преди да стане „шеф“, но е съпруга на друг шеф, за когото бившите ченгета Оазис и Благовест правиха 3 пъти конкурс, докато бъде избран този, който те искаха.
  Всеки да си прави изводите.

  Отговор
 • Дрън-дрън, та пляс в Янтра! Ами тази консервна кутия ли щеше да спаси кандидатурата? Не пасва на нищо, начертана в нечие студио от чужденец, за да вземе и подели едни пари, а ние да му берем срама, че не пасва на старопрестолнината по никакакъв критерий, стил, нрав и обичай на строителство… Ами, уста Кольо Фичето щеше да се обърне в гроба, ако това недомислие беше кацнало в центъра на града… Да, има градове с модерен футуристичен център, строени с много пари, с инвестиции от милиарди, оформени ситита, където се пресичат различни стилове и епохи, но не и тук, в старата столица, където се залага на евровалута по определен проект, а всеки знае: почни строеж и ремонт с определена сума … и се достига до кривата круша; винаги по „законите на Мърфи“ предвидените финанси свършват по средата и се почва едно чакане – 20-30 години или десетилетия, докато от модерен, проектът стане архи… типен и т.н. и т.н.
  Слава богу, че този проект не тръгна, имаше на местни архитекти, които бяха по подходящи и красиви, но след толкова чакане и те са остарели морално, предполагам. А, по темата за европейска столица ще споделя, че събитията в Пловдив станаха повод да се изградят сцени и подиуми и на открито, да се ремонтират и освежат налични и да се построят нови подиуми за културни прояви на възлови и традиционно популярни за града места и обекти, каквито в нашия град – дала Историята и Бог – няколко свещени хълма, сателитни селища, които да подкрепят и се прикрепят в този момент като сцени на събития и мероприятия и прояви, толкова туристически обекти и обители, където да има изнесени дейности, че едва ли друг град може да похвали с това, но според мен, Пловдив спечели с мащабите и мисленето на милионен град, а нашата сила е в автентичността на по-малкото и по-атрактивно в самобитността си, исторически обвеяно, българско средище/селище, което отново трябва да участва в кандидатура, след като си изгради порутения център по протежение на целия този хълм, където е било началото на важната за българската държавност подготовката на новата българска войскова сила на третото българско царство.

  Отговор
 • Точно италиански пари не искаме да влизат, защото повечето са пране на мафията. Имаше много по хубави проекти, дори в стил с нашия, но тук става въпрос, за пералнята на кой да се изперат и кой ще вземе парче от тортата.

  Отговор
 • А защо не се помисли за финансиране и доизграждане на университетската сграда на Корпус 5 в Старото военно училище? В недостроеното крило има проектирана огромна зала , а отдавна се знае и че отдолу има почти изграден подземен паркинг за поне 100 автомобила!?!?

  Отговор
 • Той този Оазиса голям напън беше да набута сина си да управлява, слава богу не успя а пък двата му оазиса отдавна стой надпис че се продават.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *