Горещи новиниОбщество

Над 110 машини и 3 роторни снегорина продължават да чистят пътищата във Великотърновска област

От 4-5-метрови преспи край Патреш са извадени закъсали 12 автомобила, а хората са спасени като сред тях е имало дете с аутизъм

Над 110 машини и три роторни снегорина продължават да пробиват преспите и да чистят пътните трасета във Великотърновска област. Въпреки, че пътните настилки са почистени, техниката уширява платната, прави отбивки и аварийни площадки.

„Всичките 10 общини в региона са с проходими пътища. Все още обаче има селища без ток като в Община Велико Търново на тъмно са 4-5 села, в Стражишко без ток са 6 селища, в Сухиндол са 3-4, а в Еленския Балкан без електричество са още 4-5 населени места. Стражишките села Лозен и Водно са и без вода заради неработещи помпи. Имаме уверение от енергоразпределителното дружество, че до края на деня /б.а.28 ноември/ авариите навсякъде ще бъдат отстранени. Частично бедствено положение е обявено в община Сухиндол“, обясни областният управител на област Велико Търново Ивайло Здравков.

Той допълни, че сформираният заради снежното бедствие Кризисен щаб вече е ситуационен.

„Проходът на Републиката беше проходим през цялото време на извънредната ситуация. Затворихме го за кратко, за да бъде почистен пътят по билото“, допълни Ивайло Здравков.

Директорът на Областното пътно управление в старата столица инж.Венцислав Ангелов посочи, че през изминалите 4 кризисни дни, най-голям проблем са създали лошо оборудваните за зимните условия моторни превозни средства и най-вече товарните автомобили.

„През цялото време институциите работеха в пълен синхрон. При справянето с усложнената ситуация се включиха всички екипи на пожарната, кметовете, Областното пътно управление, фирмите, които имат договори с общините, Горските стопанства, Националният военен университет“, сподели директорът на ОД на МВР-Велико Търново старши комисар Димитър Машов.

„В разчистването участваха дори излежаващите присъди в затворническото общежитие. Излязоха да помагат след като в 4 часа в неделя събудихме министъра на отбраната Тодор Тагарев, за да даде разрешение“, разказа Ивайло Здравков.

По време на снежната виелица спасителните екипи са се сблъскали с десетки драматични случаи. От 4-5-метрови преспи край Патреш са извадени 12 автомобила, а хората са спасени като сред тях е имало дете с аутизъм.

„Гъвкавите колчета, които са по средата на пътните артерии създадоха доста затруднения при почистването на пътищата. Освен това по тях остава сняг, а при разтопяването му, водата се стича върху асфалта и се заледява. Заради това разпоредих да се прави по-често опесъчаване на по-малки интервали от време и да се хвърля повече сол в тези участъци. Към момента няма затворени пътища, освен 2-километрова отсечка между селата Стефан Стамболово и Обединение, където роторен снегорин до часове ще пробие огромните преспи на билото“, увери инж.Венцислав Ангелов.

Той сподели още, че има аварирала снегопочистваща техника. Част от излезлите от строя машини вече са поправени, а други се ремонтират, за да участват отново при нужда  в почистването на пътищата в региона.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

One thought on “Над 110 машини и 3 роторни снегорина продължават да чистят пътищата във Великотърновска област

  • Защо не давате информация, че в Павликенска община също има села без ток от събота през нощта. Продължаваме да сме без ток и никой не дава информация. Аз живея в с. Росица, но има и други села, в които още няма ток.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *