Здраве

Местят единственото УНГ отделение в областта

Над 900 пациенти са преминали през структурата от началото на 2023 г. до момента

В ПО-МОДЕРНА И УЮТНА БАЗА ЩЕ ФУНКЦИОНИРА ЕДИНСТВЕНОТО УНГ ОТДЕЛЕНИЕ В РЕГИОНА, КОЕТО РАБОТИ В ГОРНООРЯХОВСКАТА БОЛНИЦА.

Очаква се това да се случи след Нова година. В момента тече ремонт в част от помещенията на звеното по хирургия в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и след финализиране на реновирането в обновените пространства ще бъде ситуирана структурата за лечение на оториноларингологични болести. Ремонтните дейности се извършват изцяло със средства за здравното заведение.

Успоредно с преместването ще бъде направено и разширение на капацитета на звеното. Леглата от 9 се увеличават на 12.

В структурата се провеждат дейности в няколко основни направления. „Едно от тях е свързано с профилактиката, диагностиката и лечението на дегенеративните процеси, които касаят загуба на слуха и процедурата за слухово протезиране на нуждаещи се пациенти“, коментира началникът на отделението д-р Стоян Стоянов.

Интензивно се работи и в областта на диагностиката и последващите холтерови изследвания и лечение на сънна апнея.

„На голяма част от диагностицираните със сънна апнея се назначава консервативно лечение. Те се оборудват със СРАР апарати, които ползват в домашни условия и повлияват апноичните паузи и всички произтичащи тежки последствия от заболяването“, припомня д-р Стоянов.

През 2023 година бяха организирани два пъти кампании за безплатни прегледи за пациенти със съмнения за сънна апнея заради социалната значимост на заболяването.

„Напоследък отчитаме ръст на случаите на пациенти, на които се налагат оперативни носни корекции с цел подобряване на функционалното им дишане, както и увеличение на случаите на пациенти, най-вече деца, с попаднали чужди тела в носа“, допълва медикът.

Много специфично направление, което развива отделението, е диагностика и лечение на туморни заболявания. Това е възможно, благодарение на компетенциите и опита на д-р Стоянов, който наскоро защити докторска дисертация на тема онкологични заболявания в ИСУЛ. По думите на специалиста младите пациенти с хистологично доказани онкологични заболявания успешно се повлияват от лъчелечение и химиотерапия.

Близо 900 пациенти са преминали от януари до момента през УНГ отделението в болницата в Горна Оряховица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *