Времето

В петък предимно слънчево и приятно, от неделя – валежи и застудяване

В петък облачността ще е променлива. Сутринта в равнините и около водните басейни ще има намалена видимост. Ще има и слънчеви часове. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток. Минималните темпeратури ще бъдат между 2 и 4 гр., а в Предбалкана, където вятърът ще е южен и ще се прояви фьоновият ефект, ще бъдат с 3-4 градуса по-високи.

За В. Търново сутринта температурата ще бъде около 5 гр. Максималните температури ще бъдат между 14 и 16 гр. За В. Търново максималната температура ще е около 16 гр. Атмосферното налягане ще се понижи.

Над западните и централни части на Стара планина ще преобладава слънчево време с временно увеличение на облачността. Ще духа силен до бурен вятър от югозапад. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 8 гр., а на 2000 м ще е около 3 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 19.2 гр. през 1979 г., най-ниската измерена минимална температура е -11.4 гр. през 1989 г.

Слънцето ще изгрее в 07 часа и 28 минути и ще залезе в 16 часа и 44 минути. Фаза на Луната: пет дни след пълнолуние.

В събота вечерта облачността ще се вплътнява и снижава. В неделя времето ще остане облачно и след обяд ще завали дъжд, който през нощта срещу понеделник на много места ще преминава в сняг. Вятърът ще се усили и ще бъде умерен от западната четвърт. Максималните температурите ще се понижат. Минималните ще бъдат между 6 и 8 гр., а през деня температурите ще се повишат с 2-3 градуса.

В понеделник валежите ще спират, но температурите ще се понижат чувствително и почти през целия ден ще бъдат малко над 0.

От вторник до края на периода ще преобладава облачно време. Вятърът ще бъде слаб. Минималните температури ще са около 0 гр., а максималните ще са между 4 и 6 гр.

Над западните и централни части на Стара в събота ще има разкъсана средна и висока облачност. Ще духа силен вятър от юг. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 9 гр., а на 2000 м ще е около 4 гр. В неделя времето ще бъде облачно с валежи от дъжд, а над 1800 м – от сняг. През нощта срещу понеделник границата между дъжд и сняг ще се снижава. Ще духа слаб до умерен вятър от север. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 4 гр., а на 2000 м ще е сутринта и ще е около -1 гр. В понеделник над планините валежите ще спират и до края на периода облачността ще е по-често значителна. Валежи почти не се очакват. Вятърът ще се преориентира от юг и ще е слаб, така че няма да повиши температурите. Максималната температура на 1200 м ще бъде малко над 0, а на 2000 м ще е около -4 гр.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *