Водещи новиниОбщество

48 пенсионери работят в Община Велико Търново към настоящия момент

48 са хората в пенсионна възраст, които работят в Община Велико Търново към този момент, сочи справка от администрацията.

От тях 11 души са на изборни длъжности, а 17 – на експертни с контролни и спомагателни функции, в това число и от кметствата на общината.

На изпълнителски длъжности са назначени 20 души, като повечето от тях са работници към кметствата на непълно работно време.

В справката липсва информация колко са пенсионираните служители, които продължават да работят в общинските предприятия. От Общината обаче посочват, че съгласно закона от 2015 г. не е необходимо работникът или служителят да прекратява трудовия си договор или служебното си правоотношение, за да подаде заявление за отпускане на пенсия и може да продължи да работи. Съответно същите имат право да получават и заплата, и пенсия. В същото време служителите и работниците не са длъжни да уведомяват своите работодатели за това, че са се пенсионирали.

От администрацията посочват още, че в последните години има много хора, които са достигнали пенсионна възраст, но им липсва стаж. Това важи особено много за висшистите с висока квалификация и професионален опит.

„Освен това субективно право на работодателя, съответно органа по назначение, а не задължение е да прекрати правоотношението с работника или служителя“, обяснават от местната администрация.

Към момента за пенсиониране при жените е необходимо те да бъдат на възраст 62 години и да имат осигурителен стаж от 36 години и 4 месеца. При мъжете съответно възрастта за пенсиониране е 64 години и 6 месеца, а необходимият стаж е 39 години и 4 месеца.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “48 пенсионери работят в Община Велико Търново към настоящия момент

  • На Общинската администрация не са й проблем пенсионерите, а търтеите и некадърниците.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *