Новини

Обичайни за декември температури, в края на месеца ще се повишат над нормата

Астрономическа справка:

В началото на месеца слънцето изгрява в 7 ч. и 37 мин. и залязва в 16 ч. и 53 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 15 мин. В края на месеца слънцето изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 1 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 3 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 5 декември – последна четвърт, 13 декември – новолуние, 19 декември – първа четвърт, 27 декември – пълнолуние. Астрономическата зима започва на 22 декември в 5:27 часа.

Характерни особености на месеца:

В метеорологично отношение декември е първият зимен месец. Преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна – 4-5. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. „поврати на топлина”. Валежите, в по-голямата част от страната, в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните – от 2 до 4, а на мъгливите в равнинните райони – от 7 до 12.

 

ПРОГНОЗА:

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е от 0 до 2 гр., в Горнотракийската низина – 2-3 гр., по Черноморието и в най-южните райони – 4-6 гр., а в планините – от минус 8 до минус 2. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10 и минус 5 гр., а най-високите – между 13 и 18 гр.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв. м, в планините – до 70 л/кв. м, а в най-южните райони – между 70 и 110 л/кв. м.

В началото на месеца ще е сравнително топло с разкъсана средна и висока облачност. През периода 2-4 декември с преминаване на средиземноморски циклон облачността ще се вплътни и от запад на изток на много места в цялата страна ще има валежи от дъжд, който с понижението на температурите в северозападната половина от страната ще преминава в сняг. Около средата на първото десетдневие вероятността за валежи намалява, но се повишава вероятността за мъгливо време в низините сутрин. Температурите ще са близки до климатичните норми. През втората половина от първото десетдневие отново се повишава вероятността за синоптична обстановка със значителна облачност, валежи от сняг в по-голямата част от страната и температури, по-ниски от обичайните за периода.

През второто десетдневие се очаква температурите да се повишат и да бъдат близки или по-високи от нормите, вероятността за валежи намалява. Отново ще се създадат условия за намалена видимост на места в низините и котловините сутрин. Около средата на периода се повишава вероятността за процес със значителна облачност, валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите.

През първите дни от третото десетдневие на месеца изгледите са за време без валежи и с температури близки до обичайните. През последните дни от месеца се очаква температурите да се повишат и да бъдат над климатичните норми. Повишава се и вероятността за валежи от дъжд, в Северна България и високите полета – и от сняг.

Анастасия Кирилова – синоптик в НИМХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *