ЛясковецСъдби

Пеню Давидов е първият търновски главен учител

През времето на Българското Възраждане Търново се оформя като един от центровете на новата просвета и образование в българските земи. И ако старата столица няма честта да остане в историята като града, в който е открито първото класно училище, то по време на целия възрожденски период в града на Асеневци кипи оживена просветителска дейност.

Разбира се, и тук няма как в историята да останат имената на всички търновски учители от онова време. Но за щастие, е запазено името на първия главен учител и това е даскал Пеню Давидов.

Имената на героя на нашия разказ днес всъщност са Петър Давидов Карапапазов, но той остава в историята като даскал Пеню от Търново. Роден е в Лясковец в последните години на XVIII век.

Баща му Давид, преди да създаде семейство, няколко години е бил послушник в Преображенския манастир. Малкият Петър учи отначало в родния си град при известния духовник и просветен деец Максим Райкович. След това отива в Свищов, където е ученик на Христаки Павлович, друго много голямо име от епохата на Българското просвещение.

Получил най-доброто възможно за времето си образование у нас, Пеню продължава да учи в Белградското класно училище. А след завършването му се връща в родината си и е назначен за учител в училището към търновската църква „Св. Никола“. Той може да бъде определен като новатор, тъй като наред с вече познатите и изучавани основни предмети като смятане, граматика и риторика даскал Пеню въвежда българска и всеобща история, катехизис и други светски предмети, изучавани в европейските училища по онова време.

Негова е и идеята в школото да се сформира един клас над взаимното обучение, съставен от будни ученици, който клас може да бъде сравнен с днешното прогимназиално ниво на обучение и образование. Така даскал Пеню полага в Търново основите на надграждането на светското образование, което в повечето български училища ще се появи по-късно, чак в първите години след Освобождението през 1878 г. Помощник на даскал Пеню Давидов в „по-високото образоване“ на учениците е колегата му Кънчо Кесаров. През 1851 г. двете училища към църквата „Св. Никола“ – взаимното и класното, са разделени, като второто се мести в сградата на бившето гръцко училище, закрито по-рано. Школото на даскал Пеню обръща гръб на елинизма и се превръща в една от основните колони на утвърждаващата се новобългарска просвета и образование в старата столица. То е и едно от първите, в които заедно се учат момчета и момичета. Класното училище съществува повече от 30 години до 1885 г., когато е преобразувано в седемкласна гимназия, носеща името на свети Кирил Философ. А след Освобождението то получава и статута на държавно училище.

Освен с даскаллък Пеню Давидов се изявява и като писател и съчинява няколко песни и стихотворения, които бързо придобиват известност.

През 1846 г. по повод предстоящото посещение в Търново от султан Абдул Меджид учителят съчинява стихотворение, което по-късно е публикувано в „Цариградски вестник“. Другото известно стихотворение на даскал Пеню е посветено на ръководеното от самия него училище. Той пише и поема за насилственото отвличане и помюсюлманчване на българско момиче от Казанлък, чиято чест е спасена благодарение на застъпничеството на митрополит Атанасий. През 1855 г. учителят създава и сборник „Повест или научение християнско, собрано от разни духовно поучителни книги“. Славата на даскал Пеню Давидов по онова време била толкова голяма, че един друг известен възрожденец – Пандели Кисимов, пише за него: „По-учен от даскал Пеня нямаше за тогавашните училища, той беше недостигаем“. Пеню Давидов си остава търновски учител до края на живота си в продължение на 16 години. Умира през 1860 г.

В знак на признателност и уважение към личността и делото му тленните му останки са погребани в Преображенския манастир над Търново. Ценни и важни сведения за живота и делото на този виден търновски просветител дават в своите изследвания и спомени Моско Москов, Димо Минев, както и вече споменатият възрожденец Пандели Кисимов.

Иван ПЪРВАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *