Горещи новиниОбщество

Десетки жители на Самоводене задружно почистиха селото след снежното бедствие

Местните хора откликнаха на призива на кмета Валентин Къндев и се включиха в акцията с техника, храсторези, моторни резачки и доброволен труд ​​​​​

Жители на пострадало от снеговалежите село Самоводене в събота се обединиха и дружно почистиха улиците и площадките от паднали дървета, клони и накъсани жици. Десетки живущи в близкото до Велико Търново селище се включиха в доброволна акция, за да го направят по-приветливо място за живеене.

На 26 ноември Самоводене бе затрупано от снежни преспи, а аварирали тирове предизвикваха многочасови задръствания. Селото остана 4 дни без ток, по улиците бяха повалени десетки дървета. Местните хора използваха благоприятното време на 2 декември, за да ликвидират последиците от щетите.

„След като снегът се стопи, се откриха последствията като счупени дървета, накъсани проводници в резултат от снежното бедствие. Не мисля, че някоя институция или учреждение може да се справи сама с пораженията от този природен катаклизъм. Затова отправихме призив в социалните мрежи стопаните да излязат и с общи усилия да отстраним тези последствия“, разказа кметът на Самоводене Валентин Къндев.

На апела откликнали десетки жители на Самоводене, които взеха участие в акцията с техника, храсторези, моторни резачки и доброволен труд.

„Сега обстановката е екстремна и решихме, че е добре да дадем подкрепим кметството и да се подготвим за следващия голям пристъп на зимата“, сподели Владимир Николов.

Управникът Валентин Къндев не скри вълнението си от факта, че на призива му се отзовали много самоводчани.

„Призовавам всички хора, които са по селата, да почистят най-напред пред домовете си и така улиците ще са спретнати. Всеки трябва да започне от своя дом – така както го чисти вътре, така да почисти и отвън. Със задружност, много неща могат да се постигнат“, категорична е Лиляна Гецова.

Рано сутринта на 2 декември пред читалището бе засадена елха като символично начало на акцията. Коледното дръвче ще бъде украсено за предстоящите празници.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *