Политика

Народният представител Людмила Илиева: Нуждата от реформа в прокуратурата е крещяща

Промените в конституцията ще се гласуват на първо четене на 8 декември, съобщи народният представител от великотърновския район Людмила Илиева. По думите и́ в момента между партньорите в управлението се водят разговори, които ще са още по-интензивни между първо и второ четене, за да се подобрят работещите предложения.

Най-важната част от конституционните промени е реформа в съдебната система, от която сега страдат всички българи.

Това изтъкна зам.-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Людмила Илиева в студиото на „Денят на живо“ по Нова Нюз.

„Висшият съдебен съвет, който е основен кадрови орган в съдебната система, част от която са съдът прокуратурата и следствието, трябва да бъде реформиран, защото е доказано неефективен“, коментира юристът и народен представител Людмила Илиева.

Начинът, по който се вземат решения, не предполага задължителната автономност на съдиите, категорична бе тя. Прокуратура пък е строго йерархична структура, на върха на която е главният прокурор и:

„Много често, за съжаление – и от дълго време, сме свидетели как тази йерархия, във вземането на решения, се използва по много неподходящ начин. Чекмежета, пълни с дела, умишлено използване на прокуратурата за изземване на бизнеси… Тоест, крещяща нужда от реформа там!“, каза още Людмила Илиева.

Съществените предложения, които от Продължаваме промяната – Демократична България правят, са именно по отношение правомощията на главния прокурор, обясни депутатът и уточни: „Това е отпадането на възможността той да осъществява общ контрол за законност върху актовете. Също така, да не може да отговаря за кариерното израстване на всеки един прокурор в страната, което е много реален механизъм за друг вид контрол върху работата на прокуратурата“, каза още Илиева.

Друго предложение, за което от ПП-ДБ ще положат всички усилия да бъде прието, е

ВСС да бъде разделен на два съвета – съдийски и прокурорски.

Сред важните предлагани промени е президентът да няма възможност да назначава служебен премиер по свое усмотрение и без всякакъв контрол:

„Защото виждаме какво се получи през последните 2 години – имаме власт по конституция, която обаче е против духа на Конституцията. Имаме служебни правителства, които се занимават с всичко друго, само не и с организацията на изборите и преките си ангажименти в малкото време, в което по принцип трябва да управляват“.

По повод избрания с бурни дебати зам.-председател на НЗОК, Людмила Илиева заяви, че това е станало с гласовете на ГЕРБ и ДПС, и с „любезното съдействие на „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

В интервюто си по Нова Нюз народният представител изрази съмнение, че фигурата на Момчил Мавров е подходяща за поста, тъй като се е натрупала информация, че в ДАНС тече проверка, по отношение на него. По думите на Людмила Илиева параметрите на проверката не са очертани ясно, но става дума за влияние и обслужване на частни интереси. „Не може в ръцете на компрометирано лице да се поверят 8 млрд. лв. от парите за здравеопазване“, категорична бе тя.

Само ден след избора на Мавров стана ясно, че той ще подаде оставка.

Снимка: Nova News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *