Горещи новиниГорна ОряховицаОбщество

Такса смет скача с 20% в Г. Оряховица, някои данъци също се качват

От Общината се договорили с концесионера да намали цените, за да не ощетяват населението

 С 20 на сто вместо с планираните 50% скача таксата за битови отпадъци в община Горна Оряховица, потвърди кметът Николай Рашков.

Според него още на втория ден от встъпването му в длъжност му била предоставена справка за повишение от 50 на сто, а той останал изненадан, след като установил, че във Велико Търново плащат по 204 хил. лв. за сметосъбиране и сметоизвозване за старата столица, Арбанаси и Шереметя, а при тях трябвало да дават по 239 хил. лв. „По план-сметка, без да падаме от качеството, е нужно да разполагаме с 4,8 млн. лв., а същевременно от такса смет събираме само по 3,1 млн. Разбрахме се с концесионера по чистотата да намали цената си и той го прие, което е добра новина за хората“, допълни още той.

Местната администрация готви и леко увеличение на данъка върху недвижимите имоти, като мотивите са, че той не е променян от 10 г. Предложението е ставката от 2 да стане 3 промила, като това ще оскъпи налога с около 30 лв. на жилище.

Идентично е и повишението при данък МПС. При колите ще се вдигне екологичният коефициент с до 15%. Така за 21-годишен автомобил с мощност 110kW и стандарт Евро 3 ще се плаща 213 лв. вместо 193,60 лв.

Като резултат от предлаганото увеличение се очаква освен повишаване на собствените приходи и въвеждане на екологичния ефект, като в дългосрочен план се цели извеждане от употребата на превозни средства, чиито стандарти не отговарят на съвременните условия (Евро 5, Евро 6) и замяната им с по-нови, пише в мотивите.

На територията на община Горна Оряховица декларираните превозни средства са около 25 500, от които около 21 900 са леки и товарни автомобили до 3,5 т.

Готви се и промяна при т. нар. „местен данък“, с който се облага възмездно придобиване на имущество. От 2008 г. той е определен в размер на 2,6% върху оценката на прехвърляното имущество. Предложението е за 3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *