Образование

480 души си запазиха място във ВТУ само за ден в акцията „Рано рани“

 

Най-много са обявените места за компютърни специалисти

Акцията на Великотърновския университет „Рано рани“, с която кандидат-студенти могат да си запазят място в любима специалност, стартира на 1 декември.

Само за ден 480 души вече избраха какво ще учат следващите 4 години. Обявените места в любими специалности са разнообразни, а най-много са за държавна поръчка „Компютърни науки“. Там място ще могат да си гарантират 25 души.

По 19 са отпуснатите места за „Публична администрация“ и „Стопанско управление“, само че при двете специалности обучението е платено. 18 са местата за „Туризъм“ в задочна форма, като обучението също е платено.

За една от най-желаните специалности – „Маркетинг“, е отпуснато само едно място, което е за задочници в платена форма на обучение. Има достатъчно места за педагогически специалности с различни езици, включително „Начална и предучилищна педагогика“. За „Социална педагогика“ съответно са обявени 10 места в акцията, които са за редовно обучение държавна поръчка.

Цели 15 са местата за желаещите да учат българска филология, при това държавна поръчка в редовна форма. За специалността „Информационно брокерство и дигитални медии“ пък са отпуснати 5 позиции в редовна форма на обучение и държавна поръчка.

По пет са местата за „Връзки с обществеността“ и „Журналистика“, по толкова са също за „Балканистика“, „Археология“, „География“ и „Етнология“.

Великотърновският университет дава гаранции, че избраното от кандидата място ще се пази до 3 юли 2024 г. включително. Ако до тази дата кандидатът не се запише, защото не отговаря на условията за приемане в съответната специалност или защото е променил желанието си, мястото му се обявява за свободно.

Преди отварянето на системата за електронно кандидатстване заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Христо Бонджолов и директорът на Бюрото за кандидатстудентска информация, реклама и прием проф. д-р Андрей Андреев лично се увериха в изправността на платформата.

Първи своите документи през електронната платформа на университета подадоха Зорница Вълчева за специалност „Приложна лингвистика. Френски и втори чужд език с бизнес комуникации“, Росица Георгиева за специалност „Право“, и Валентин Георгиев за специалност „История“.

От университета напомнят, че записването става само по електронен път.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. ВТУ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *