Горна ОряховицаИкономика

Рекордните 80 000 тона захар произведоха в Горна Оряховица

2023-та ще бъде запомнена като добра година за българската захар, съобщават от „Захарни заводи” АД – Горна Оряховица.

В единствения производител на захар у нас са произведени 80 000 тона бяла кристална захар. Такова количество се произвежда за първи път от 2019 година насам.

„Горди сме, че успяхме да реализираме 3 последователни кампании по рафиниране на захар в рамките на 11 месеца и по този начин да предоставим на потребителите захар, произведена в България”, споделя Валентина Ралева, изпълнителен директор на „Захарни заводи“ АД.

За процеса по рафиниране са ангажирани 151 души, като основният екип състои от 6 технолози, 8 манипуланти и 8 захаровари. Благодарение на техния опит, както и на автоматизирания процес, произведената бяла кристална захар „Сладея“ отговаря изцяло на световните изисквания за качество на захарта.

Тя е с ниско съдържание на сулфити, което я прави предпочитана при използване за ферментация.

„Сладея“ е и най-купуваната захар в страната за периода януари-юни 2023 г. по данни от потребителски панел на международната компания GfK. Марката е с 35% пазарен дял в обем.

„Благодарим на търговските ни партньори за съвместната работа през изминалата година, както и на крайните ни клиенти, които ежедневно подкрепят българския бизнес, избирайки „Сладея“, заяви търговският директор на „Дивизия Захар“ Ивайло Мочуков.

„Захарни заводи“ е основана през 1912 г. и вече 110 години произвежда захар в България.

Повече за компанията и новините за производството на захар научете в сайта на “Захарни заводи” АД. 

3 thoughts on “Рекордните 80 000 тона захар произведоха в Горна Оряховица

 • В България захар се произвеждаше от захарно цвекло! В момента в България никъде не се произвежда захарно цвекло! Та от каква химия е рафинирана тази „захар“ не е написано. Това не е захар, а синтетика, с която се тровят българите, а производителите са горди от този факт.

  Отговор
  • Благодаря за коментара! Подозирахме.

   Отговор
 • Захар от дръжки. Влакови цистерни с глюкоза от Румъния. В останките от завода се произвежда подобие на захар. От години няма Българска захар.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *