Свят

Валя Маркова отново е съдия N 1 на Българската федерация по художествена гимнастика

Съдийската комисия към Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) определи Валя Маркова за съдия N 1 за 2023 година в състезанията от Държавния спортен календар на централата.

Бившата гимнастичка и треньор в ЖКХГ „Анелия“ (Мездра), която в момента живее и работи във Велико Търново, оглави класацията в конкуренцията на 206 картотекирани съдии от цялата страна. Тя заслужи това престижно отличие за трети път след 2017 и 2022 година.

Топ 3 на водещите съдии у нас в тази категория допълват Рада Вражева СКХГ „Черноморец“ (Бургас) и Камелия Игнатова (неутрален съдия).

Валя Маркова е родена на 8 ноември 1975 г. в град Враца. Дългогодишна състезателка е на ЖКХГ „Анелия“ (Мездра) и треньор в школата на клуба до 2004 г. Завършила е НСА “Васил Левски“. Има бакалавърска степен “Учител по физическо възпитание и спорт и треньор по художествена гимнастика“ (1997 г.) и магистърска степен „Спорт за високи спортни постижения – художествена гимнастика“ (2000 г.). През периода 2004-2005 г. работи в столицата на Тайланд – Банкок, където е треньор на националния отбор на азиатската държава.

Съдия по художествена гимнастика е от 1998 г. В последните два Олимпийски цикъла е с категория „Елит“, а през 2017 г, след успешно завършен международен съдийски курс, й е присъдена най-високата международна категория – “Бреве” (BREVЕТ). От 2016 г. е член на Съдийската комисия към БФХГ.

В момента е учител по теоретична подготовка в Спортното училище „Г. Живков“ във Велико Търново и художествен ръководител на Мажоретния състав на град Левски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *