Водещи новиниИкономика

350 лв. за кв. метър удари земята на ул. „Магистрална“

За близо 2 млн. лв. продават парцел до Западния пътен възел

350 лв. за кв. метър достигна цената на земята по ул. „Магистрална“ във Велико Търново.

Парцел до Западния пътен възел е обявен за продан. Той е с площ от около 5,5 декара, а цената му е 973 000 евро, което прави близо 2 млн. лв.

Имотът има достъп именно до ул. „Магистрална“, а срещу него се намира молът в кв. „Колю Фичето“.

Теренът е особено апетитен за инвеститори, които възнамеряват да изградят сервизи, хипермаркети, шоурум, търговски сгради или складове.

В района вече са разположени редица големи вериги магазини, спортни центрове и бензиностанции. Все още няма обаче яснота дали към парцела има конкретно инвестиционно намерение.

Засега брокерите дават възможност за закупуване и на съседни имоти, с което парцелът може да достигне до 20 декара. Строителството в района е ниско, а някога там бяха градини и ниви.

Застрояването започна още в края на 90-те години, когато беше изграден първият хипермаркет за техника в региона.

Въпросният имот, който е обявен за продан, може да бъде резервиран и свален от продажба със заплащане на депозит. След това се прекратява провеждането на огледи с други купувачи и започва подготовка на документите за сключване на предварителен и окончателен договор.

Цените на парцелите във Велико Търново скочиха сериозно през последните две години. За това спомогна и засиленият интерес на строителните предприемачи. Парцели за изграждане на жилищни сгради обаче вече почти липсват. Разширението на Велико Търново в западна и южна посока така и не се осъществи през годините. Вместо това бяха застроени пространства между вече изградени блокове.

Безразборното строителство доведе и до проблеми с паркирането, липса на достатъчно зелени площи и недоволство от страна на живущите в кварталите.

Това доведе и до друга тенденция през последните години, а именно – ориентиране на млади семейства към близките населени места в община Велико Търново.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “350 лв. за кв. метър удари земята на ул. „Магистрална“

  • Е тия парцели лошите комунисти ги бяха предвидили за платна транзитни ида излизат на Трошана. Да не се смесват с градския поток. Следват благодарности към кметове и главни архитекти допринесли за днешният хаос.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *