Водещи новиниПолитика

Чистка: Кметовете от региона вече правят промени в екипите си

Нови заместник-кметове са напът да влязат в кабинетите си, след като местните избори вече са в миналото. В общините от областта гласят сериозни промени, а те се налагат основно заради различните конфигурации в местните парламенти.

Новоизбраните кметове имат важна задача да създадат необходимото мнозинство, за да управляват през следващите 4 години. Затова някои от назначенията са плод на предварителна уговорка или компромис. Други пък са напът да изненадат избирателите си с неочаквани имена, показа проверка на „Борба“. Както вече съобщихме, кметът на Горна Оряховица Николай Рашков „поведе хорото“ и вече назначи единия от заместниците си. Инж. Анелия Христова е новият зам.-кмет „Териториално селищно устройство, общинска собственост, строителство и екология“.

Тя е възпитаник на Университета по архитектура, строителство и геодезия със специалност „Строителен инженер по геодезия, фотограметрия и картография“. Има две следдипломни квалификации по общинска пътна мрежа и работа по европейски проекти и финансиране. Проектант е в Камарата на инженерите по инвестиционното проектиране.

Познава спецификите на работа в общинската администрация, от която някога е била част. Постъпила е след конкурс през 2003 г.

Велико Търново

В областния център към този момент няма направени смени на действащите трима заместник-кметове. Сериозни рокади там едва ли ще има, предвид че Даниел Панов отново спечели изборите. Очакваната промяна е за най-тежкия ресор, а именно „Строителство и устройство на територията“. Според източници на „Борба“ там постът ще бъде освободен от проф. Георги Камарашев, а неговото място ще заеме настоящият директор на дирекция „Проекти и програми“ Мариела Цонева. Обществените очаквания обаче са да има и други рокади в екипа.

Горна Оряховица

В Горна Оряховица започнаха вече драстични промени. На практика администрацията ще придобие нов облик, след като дългогодишният кмет Добромир Добрев отстъпи на втори тур пред опонента си Николай Рашков. Очаква се заместник-кмет да стане и Даниел Божанков, който е братовчед на народния представител от ПП/ДБ Явор Божанков. Преди 4 години и двамата бяха в БСП, като Даниел Божанков беше кандидат за общински съветник, а Явор Божанков кандидат за кмет. Тогава и двамата не бяха избрани, но този път Даниел Божанков успя да стане съветник. Според запознати зам.-кметски пост поема и Петя Минкова. Социалистите също получават постове заради подкрепата, която засвидетелстваха към Николай Рашков на втория тур. Така Огнян Стоянов оглави Общинския съвет, а според източници на „Борба“ представители от БСП ще заемат и ръководни постове в администрацията.

Лясковец

Очаквано, промени ще има и в Лясковец, след като Васил Христов се пребори и стана кмет на общината. Формирането на мнозинство в местния парламент там също е сложно, затова зам.-кмет се очаква да стане Емилия Жилиева от БСП. Въпреки че социалистите имат само 1 съветник, те подкрепиха Христов на втория тур и сега предстои да се върнат в управлението на Общината след дълги години отсъствие от ръководните постове там.

Стражица

Особено интересно назначение предстои и в Стражица. Там Йордан Цонев нямаше никакви проблеми със спечелването на поста, след като от надпреварата се отказа Румен Павлов от БСП. Социалистите за пръв път нямаха кандидат за кмет, а формацията на Йордан Цонев буквално спечели почти във всички населени места, които допреди няколко години се считаха за червени крепости. Зад него застана и знаковият червен активист Илиян Маринов, който отново беше избран за председател на местния парламент. За зам.-кмет обаче най-вероятно ще бъде назначен не друг, а именно Румен Павлов. Пантерата, както е прякорът на именития шампион по борба, управлява общината близо 2 мандата, след което се оттегли и стана народен представител за кратко. По-късно заради допуснат конфликт на интереси съдът му забрани да заема публични длъжности в продължение на година. През септември всички очакваха той отново да се кандидатира за кмет, но той така и не се включи в надпреварата. Сега му предстои да се върне в Общината като заместник на Цонев.

В останалите общини към този момент не се гласят промени, тъй като кметовете там бяха преизбрани и вероятно ще запазят екипите си.

Екип „Борба“

9 thoughts on “Чистка: Кметовете от региона вече правят промени в екипите си

 • За Търново кметът имитира само дейност и хвърля единствено прах в очите на хората с измислени промени в екипа си съставен предимно от некъдърници, които никой не иска да ги вземе на работа. С тези стари компрометирани кадри няма как да оправи общината. Тази Цонева не може да си управлява европроектите където Община Велико Търнов имат закъснения и неустойки пък ще става заместник кмет за да съсипе и ресор строителство. Явно кмета на Търново за пореден мандат не може да разбере че ако не привлече нови и можещи кадри няма да се оправи. Нека да гледа и да се учи поне от кметовете на Бургас, Стара Загора и Габрово. Там поне направиха една камара кръгови движения , а в Търново нашите хубостници не могат да се оправят с две кръгови движения. Пак ги преправят , пак ги бавят , пак не са както трябва, а кмета твърдеше за тях че всичко е наред и в срок ?!?!?!?!?

  Отговор
  • Страхотен екип събира специалиста по бедствия и аварии. Една бивша набедена учителка по математика и една секретарка от близкото минало на демокрацията…Ще оправят общината …да му мисли следващия кмет как ще им оправя кашите

   Отговор
   • Едната да си ходи на село , а другата на Враца за да си гледат и копаят цветята и градинките че да може Търново да се оправи…

 • Камарашев единствен вършеше някаква работа, Панов нали няма приемен ден ни за граждани, ни за други институции, нищо не го интересуваше.

  То и сега не го интересува, нали заместник министър ще става.

  Цонева 20 години все с едни селски щипки си защипва косата, дано си намери фризьор като стане зам. кмет.

  Отговор
 • Кметовете на гр.В.Търново се хвалят с туризма и обектите в гр. В. Търново, но не знаят,че градът никога няма да стане голям обект на туризма, камо ли столица!! Ами да погледнат северно и южно на ул.Г.Бенковски как се поддържат между блоковите зелени пространства – мизерия, боклуци и подивяла растителност с една дума отврат!! Това предпоставка за туризъм ли е и има ли нещо общо с управлението и некъдърността им??? Та нали тъкмо баш кмета живеете в блок № 37, вх.Б, ет.4 на същата улица!! Да не би да е сляп, глух или от почистването на въпросните терени, няма килипир???А знаят ли тези господа, че така се управляват общините в България от кметове с купени дипломи и титли???

  Отговор
 • Проф. Камарашев е изключително подготвен не само в ресор „Строителство и устройство на територията“, а и в други такива /например образование, защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи и т.н./. Голяма грешка ще е, ако не продължи да е в екипа на кмета.

  Отговор
  • Калкво па да е свършил Камарашев, върви и замита проблемите, оскъпява проектитени се оправдава и кучетата си лаят,а керванът си върви

   Отговор
 • Щом тази Цонева ще става зам. кмет, значи ще има яко крадене на европейски пари. Публична тайна в града е че тя е специалистка в тези неща. Знае как да се увърта около началниците още от времето на СДС.

  Отговор
  • Ще пада яко крадене от проекти. На табелите на входовете на града вече ще трябва да пише: Добре дошли в Търново града на Пл..екс ВТ

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *