Водещи новиниГорна ОряховицаОбщество

С чай и коняк с индустриалци и шаран вкъщи кметът именик Николай Рашков ще празнува Никулден

Градоначалникът е амбициран да направи Горна Оряховица град на прогреса

 

СВОЯ ПЪРВИ НИКУЛДЕН КАТО КМЕТ НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПОСРЕЩА ИМЕНИКЪТ НИКОЛАЙ РАШКОВ.

По-малко от месец след като положи клетва да работи за благоденствието на общината, той ще използва личния си празник като повод да обсъди на среща с чай и коняк с инвеститори и бизнесмени добрите перспективи за развитието на града и населените места. На семейната трапеза вечерта пък ще има риба, както повелява традицията. Той обаче не предполага, че сутринта на 6 декември голяма група приятели и съмишленици ще му поднесат изненада – специално изработена и осветена икона на св. Николай с позлата.

Николай Рашков е кръстен на дядо си Никола.

Казва, че носи името с гордост и чест и пази свидни спомени от отбелязването на празника още от детските си години. От тогава до днес фамилията спазва традицията да се събере около софрата на пълнен с лук и орехи шаран. Кулинарният деликатес винаги се приготвя от майка му. В дълбоката същина на този хубав празник открива ценностите – смирение, доброта и милосърдие.

„Човек не е необходимо да бъде религиозен, за да вярва в Бог. Всеки има своята звезда на небето, която го води. Аз имах едно събитие на 17 август 1993 г., което ми промени живота. Преживях тежка катастрофа и оцелях по случайност. Бях с много травми, но Господ ми помогна да се възстановя. След това се отдадох на благотворителност и помощ. Това е моят начин да изразя благодарност към Бог и съдбата, че ме оставиха жив на този свят“, разказа градоначалникът.

Въпреки многото възможности за атрактивен риболов в района на общината Николай Рашков никога не е хващал въдица.

За него по-интригуващи хобита са футболът и шахматът. Откакто е кмет обаче, почти няма време за странични занимания и е концентрирал цялата си енергия в превръщането на Горна Оряховица в модерен, добре устроен и приветлив град.

„Аз съм на 57 години. Нямам намерение да се пенсионирам като кмет. Целта ми е да е направя процеса на прогрес на общината необратим и да дам път на младите. Никога не съм си представял, че ще бъда градоначалник. Нямах амбиция да влизам в политиката. Станах кмет по принуда, защото ме провокира бездействието на предшественика ми“, коментира Рашков.

Една от краткосрочните му цели е да направи общината дигитална, за да може жителите да се възползват от работещи електронни административни услуги.

Успоредно с това ще се действа и в направленията за уреждане на светофарните уредби, по-добро планиране на автомобилния трафик и проектиране на основни пътни артерии.

По думите му местната власт ще се стреми да насърчи повече инвестиции в града, които на свой ред да осигуряват работни места, конкуренция, развитие на бизнес средата и приходи към общинската хазна.

„Вчера договорихме с индустриалец изграждането на спортна зала, която да поеме хандбала и баскетбола. Започваме процедура за публично-частно партньорство“, информира кметът.

Друга важна стъпка, която ще реши проблема с безпризорните кучета, е свързана с партньорство с Община Стражица.

Тя има издадено разрешително за строеж на приют за четириноги.

„Ние от 12 години нямаме една крачка направена в тази посока. В бъдеще можем да помагаме в развитието и издръжката на приюта и в него да бъдат настанявани кучета от община Горна Оряховица. Законите го позволяват, а и двете страни ще бъдем доволни“, заяви той.

Той поясни, че претенциите на хора, ухапани от бездомни кучета, към общината са за стотици хиляди левове. Като се добави и търсеното обезщетение от близките на убитата от четириноги санитарка в размер на 500 000 лв., общата сума би била достатъчна за изграждането и издръжката на общински приют за животни.

Рашков допълни, че започва приканване за доброволно изплащане на дължимите от години ренти от ползване на общински земеделски земи и продажбата на общински жилища.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *