Горещи новиниОбщество

​​​​​Скулпторът Денислав Сираков иска касиране на конкурса за паметник на Кирил и Методий

Творецът е депозирал жалба до КЗК заради опорочена процедура при оценяване на кандидатстващите проекти

Известният великотърновски скулптор Денислав Сираков иска касиране на конкурса за паметник на Кирил и Методий.

Творецът бе участник в обявения от Община Стара Загора открит конкурс за идеен проект на паметник на светите братя, но се оказа, че е класиран на последното четвърто място. Сираков оспорва решението на назначеното жури и настоява то да бъде обявено за незаконосъобразно.

„Седемчленната комисия, председателствана от проф. д-р арх. Борислав Борисов, който е зам.председател на УС на Камарата на архитектите в България, постави на първо място проекта на старозагорския скулптор Наско Настев. На второ място е класиран проекта на „Арти Виво“ ЕООД, а на трето проектът на „МИО Дизайн“ ООД. Комисията отреди четвъртото място за проекта на фирма „Ай ЕС Джи Джей Груп“ ЕООД и това е моята разработка“, сподели Денислав Сираков.

Той обясни, че адвокатите му са внесли жалба от 10 страници в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ с копие до възложителя – Община Стара Загора, с която настояват резултатите от конкурса да бъдат обявени за нищожни.

„В жалбата се посочва, че Община Стара Загора като възложител не е извършила по същество проверка на работата на назначеното жури и е допуснала провеждането на изначално опорочена процедура, която е приключила с вземане на незаконосъобразно решение за определяне на изпълнител“, посочва Денислав Сираков.

По думите му в процедурата за възлагане на обществената поръчка са допуснати поне 5 нарушения.

„В мотивите на комисията има взаимно изключващи се и противоречащи си изводи в индивидуалните оценки на проектите. Нарушен е и принципа на свободна конкуренция чрез сформиране на състав от жури с преобладаващ брой архитекти, вместо специалисти, упражняващи професията „скулптор“. Има и елемент на дискриминация при оценяването на работите чрез отправяне на „препоръки“ от страна на назначеното жури към участника, класиран на първо място“, изброява Сираков.

В жалбата си авторът посочват и други нарушения на материалноправни разпоредби при провеждане на процедурата по ЗОП.

„Нямам претенции, че предложеният от мен проект е най-добрият. Уважение заслужава трудът на всеки един от колегите, участвали в конкурса. Но съм категоричен, че оценяването не е протекло при обективни критерии. Очакванията ми за професионално и аргументирано оценяване на предложения от мен проект, също не бяха оправдани“, казва Денислав Сираков.

Великотърновският майстор на длетото разказва още, че по време на представянето на проектите на 22 ноември главният архитект на Стара Загора Младен Иванов мотивирал избора на разработката на Наско Настев с думите: „Журито беше единодушно в избора си на най-добър проект. Колегите нямаха колебание. Открояваше се проектът на скулптора Наско Настев. Той е единственият участник, който е вплел в проекта си и християнската символика. Имаме подчертаване на отделни характерни елементи. Това е също единственият проект, в който фигурите са търсени като отделени една от друга, а колоната между тях подчертава, че делото на светите братя е по-велико от самите личности“.

Жалбата на Денислав Сираков трябва да бъде разгледана от КЗК до два месеца.

Ако бъде отхвърлена, решението на комисията може да бъде обжалвано и пред Върховния административен съд, което ще отнеме още около 6 месеца. Ако претенцията на Сираков бъде удовлетворена, Община Стара Загора също има право да обжалва пред ВАС.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *