Култура

Откриха изложба на доц. Пеньо Пенев с 80 рисунки, правени „между другото“ по време на заседания

Изложба от 80 рисунки на преподавателя и художник доц. Пеньо Пенев беше открита във Факултета по изобразително изкуство в старата столица. Събитието премина при голям интерес от страна на студенти и преподаватели.

Изложбата носи името „…Между другото…“, тъй като всички творби в нея са рисувани по време на заседания на Академичния съвет, както и на различни конференции, включително такива в чужбина. Авторът доц. Пеньо Пенев разказа, че през годините ги е прибирал в папка, която един ден решил да извади.

„Обичам да казвам на хората да рисуват, защото, ако не рисуват – мястото им е във Филологическия факултет, където говорят. Тази изложба е много особена, защото е създадена в дълъг период, тя е нещо спонтанно. Между две изказвания изпадаш пак в уединение, после пак се връщаш на заседанието, после пак. Тези, които виждаха папката, ме питаха защо не ги покажа. През пандемията пак попаднах на папката и реших да ги рамкирам. Така стана изложбата“, сподели доц. Пеньо Пенев.

Той се обърна и към присъстващите студенти, като им каза, че рисунките са най-интимните и най-откровени творби, затова ги посъветва да не изхвърлят своите и да не бързат да ги подаряват.

Изложбата беше представена от литературоведа проф. Радослав Радев. Той отдели специално внимание на буквата като символ в рисунките на доц. Пеньо Пенев.

„И аз съм бил на академичните съвети, на които той е създал тези рисунки. Той е говорящият художник, удивителното е, че с такъв плам си казва мнението, след което замълчава и почва да рисува. Това е способност на Пеньо да запази доброто в себе си. Пеньо разви неговата философия за буквите – калиграфията. Ние като пишещи хора не съзнаваме как губим буквите, а неговата философия е как да намерим всяка от тях“, каза проф. Радев.

Доц. Пеньо Пенев е доайен и основател на специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“, както и един от любимците на студентите от Факултета по изобразително изкуство. Той получи поздравленията на декана проф. Светослав Косев и заместник-кмета на община Велико Търново Нейко Генчев.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *