Образование

Наградиха най-добрите студенти от Факултета по изобразително изкуство

160 автори представиха своите творби в традиционната годишна експозиция

 

Най-добрите студенти от всички катедри на Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет бяха наградени на специална церемония. Тя се провежда във връзка с годишната студентска изложба, на която свои творби представиха 160 студенти от всички курсове.

Събитието беше открито от заместник-декана на факултета проф. Владимир Аврамов.

Проф. Владимир Аврамов, проф. Светослав Косев и Нейко Генчев поздравиха наградените студенти.

Той е председател и на комисията за определяне на наградите.

Отличието за графика получи Андреа Атанасова, която е трети курс в специалност „Изящни изкуства – графика“. Наградата за графичен дизайн беше връчена на четвъртокурсничката Преслава Тодорова от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“. Десислава Стоянова получи наградата за живопис, младата художничка е втори курс. Отличието за стенопис спечели първокурсничката Мария Белчева, а наградата за рисуване и интермедия заслужено отиде при студентите от втори курс в специалност „Рисуване и интермедия“, работили над проекта Homo vespertilio. Второкурсничката Валерия Маринова получи наградата за скулптура, а отличието на специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ беше връчена на Бояна Карапасева от втори курс.

Тази година наградата на ректора на ВТУ беше присъдена за екипа, който организира проекта COEXIST.

Момчил Енчев, Стефан Василев, Антоанета Тонева, Илина Пенева и Ана-Мария Тонкова са втори и трети курс в специалност „Визуални изследвания“. Връчени бяха и награди на Община Велико Търново. Те бяха присъдени на Габриела Иванова, Китана Гигова, Мария Нескромная и Ирина Маркова. Отделни награди бяха връчени и на студенти от различните катедри.

Качествата на годишната студентска изложба бяха изтъкнати от декана на факултета проф. Светослав Косев.

„Изложбата има изключителни качества. Тя се разнообразява с различни видове изкуства, които имаме възможност да виждаме по-рядко. Искам да подчертая, че се радвам на постиженията на всички студенти“, каза проф. Косев. Той припомни също, че следващата година се навършват 50 години от създаването на Факултета по изобразително изкуство, затова пожела експозицията през 2024 г. да бъде още по-успешна.

С поздрав към всички се обърна и зам.-кметът Нейко Генчев.

„Очите ви са пълни с жажда за знания, с огъня на познанието. Този огън гори доста години тук, защото Велико Търново е град с големи традиции във висшето образование, особено в областта на изящните изкуства. Още от първия випуск на факултета почти всички, които са излезли, са от стожерите на българската култура. Убеден съм, че и вие ще бъдете сред тях“, обърна се към студентите Нейко Генчев.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *