Водещи новиниЗдраве

Търсят се лекари за ново УНГ отделение в областната болница

То ще бъде позиционирано в База 2 на регионалната клиника

 

12 ГОДИНИ СЛЕД КАТО БЕ ЗАКРИТО УНГ ОТДЕЛЕНИЕТО В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА,

ръководството на клиниката възнамерява да го възстанови.

За целта се правят опити за привличане на оториноларинголози.

„Като лечебно заведение от категория областна болница не можем да отворим ушно-гърлено отделение, в което работи само един лекар. В нашето УНГ отделение трябва да има денонощно дежурен и на разположение лекар. Което означава, че се нуждаем от минимум четирима назначени специалисти. Когато успеем да намерим колеги с УНГ специалност, ще отворим такова звено“, обясни изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Даниел Илиев.

Медикът каза още, че отделението ще бъде позиционирано в Стара болница и не е необходима голяма инвестиция за създаването му.

Идеята за възстановяване на УНГ отделението в търновската болница бе лансирана и през 2017 г., когато тогавашното ръководство успя да привлече двама млади лекари с диплома по оториноларингология от Германия. Националната здравноосигурителна каса обаче не разреши финансирането на медицинската структура, тъй като се дублира с дейността на УНГ отделението в горнооряховската болница „Св. Иван Рилски“. Така инициативата беше стопирана още в зародиш.

Д-р Илиев информира, че се работи и по разкриването на отделение за долекуване.

То ще е специализирано в грижи за пациенти, които имат нужда от продължителен болничен престой и не могат да се обслужват сами в домашна обстановка. В него могат да бъдат настанявани хора след инсулт, инфаркт, множествена склероза, дегенеративни заболявания и т.н.

„Хоспис и старчески дом е другата алтернатива на отделение за долекуване. Това са двете лица на едно и също звено, но имат юридически разлики. Ако отворим хоспис или старчески дом, трябва да създадем ново дружество, докато отделението ще бъде директно към болницата. Проблемът е във финансирането от Здравната каса. Засега има няколко ограничения, ще преценим, след като видим новия рамков договор“, коментира изпълнителният директор.

По думите му болницата е добре обезпечена технически, но има нужда от лекари и медицински сестри.

„Според Националния статистически институт област Велико Търново е с най-големия недостиг на медицински сестри. Дефицитите, които се трупат с години, стават много опасни. Цялата тази апаратура и сграден фонд не могат да работят без специалисти. Ние сме крайно звено и всички проблеми и тежки случаи се концентрират при нас. Не можем да върнем пациенти. За изминалите 11 месеца през 18-те отделения са преминали около 20 000 души. Лечението на здравно неосигурените остава за сметка на болницата“, посочи д-р Илиев.

Той допълни, че социалното министерство покрива разходите за лечение на едва 25 процента от пациентите без здравни осигуровки, които са били хоспитализирани в клиниката.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *