Водещи новиниОбразование

В СУ „Емилиян Станев“ включиха „Грижовните мъже в действие“, борят отрицателните черти в мъжкото поведение

„Грижовните мъже в действие“ (CarMiA) се нарича поредният проект, по който работят учители и ученици в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново

Той е европейски и е насочен към превенция на насилието, основано върху пола.

„Основната цел е да предизвикаме промяна в отношението на момчетата и младите мъже към някои отрицателни модели на мъжко поведение и да насърчим развиването на умения за разрешаването на конфликти по ненасилствен път. В самото начало избрахме шест младежи – „носители на промяната“, от десетите класове, които по-късно ще работят като обучители на своите съученици по метода „връстници обучават връстници“, обяснява Нина Минева, учител по английски език в СУ „Емилиян Станев“, обучител и ръководител на младежите обучители.

След това уточнява, че обучението се провежда чрез игри и дискусии.

Темите са свързани със спазване на личното пространство, разпознаване и изразяване на емоции, доминираща и грижовна мъжественост, традиционни изисквания, очаквания и идеали за мъжествеността, предотвратяване на насилието, основано на пола, чрез насърчаване на ненасилствената и грижовната мъжественост като модел на поведение. Целта на работилниците е обучените младежи да предадат опит и знания на своите връстници, след което да подготвят заедно материалите за кампания в социалните мрежи.

„Вече проведохме и няколко инициативи по проекта.

Първата беше GenTeaMen и беше на десетокласниците. Инициативата им е свързана с това всяка седмица да подаряват глътка топла грижовност в предстоящите зимни дни, което ще рече, че момчетата приготвят чай за момичетата. Втората инициатива е отглеждането на цветя заедно от момичета и момчета, а преди няколко дни проведохме и ден, който нарекохме „Облечи емоциите си!”. В него участва цялото училище и всички – и учители, и ученици, трябваше да дойдат в клас, облечени в цвят, който изразява съответната им емоция за деня“, казва още г-жа Минева.

Проектът продължава 24 месеца.

Реализира се от неправителствени организации и изследователски институции от Австрия, България, Германия, Италия, Словения и Испания.

До март следващата година, когато приключва проектът, в гимназията ще има артателие, предстои да бъдат направени интервюта с учители мъже, ще бъдат изработени и плакати със снимки на мъже, упражняващи грижовни професии.

СУ „Емилиян Станев“ е единственото училище в областта, което работи по този проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *