Горещи новиниОбщество

Великотърновски архитект с награда от „Сграда на годината“

Великотърновският архитект Драгомир Йосифов и неговият екип получават Специална награда в конкурса „Сграда на годината“ в категория „Социална инфраструктура – култура“.

Те обновиха знаков паметник на културата и бяха номинирани в престижната надпревара, за което „Борба“ съобщи.

„Аморф архитекти“ на Йосифов преобразиха Еврейската синагога във Видин, която бе в много лошо състояние, и я превърнаха в модерен културен център.

Великотърновският арх. Драгомир Йосифов, който в момента е и главен архитект на община Дряново, е смятан за един от най-добрите специалисти в страната по културно-историческо наследство.

Официалното награждаване е на 14 декември, а церемонията ще бъде излъчена по БНТ 1 на 17-и.

След изпълнението на проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин, в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“ сградата обединява функциите на музей, изложбено пространство и многофункционална зала за събития. При изпълнението на проекта максимално е запазен автентичният вид на обекта с пълен респект към оригинала.

Синагогата е била втората по големина в България след Софийската, а декоративните елементи я правели изключително красива. Тя е на много близко разстояние от средновековната крепост „Баба Вида“. Архитектурният проект е дело на италиански и австро-унгарски архитекти. Сградата престава да функционира като еврейски молитвен дом през 1950 г.

Община Видин придобива собствеността й чрез дарение през 2019 г. от сдружение „Регионална организация на евреите в България „Шалом“. Във функционално отношение сградата позволява ежедневно посещение на туристи, периодично провеждане на различни мероприятия с фокус върху културни и обществени събития. Залата е подходяща за концерти, организиране на конференции, провеждане на научни форуми и семинари, подреждане на временни изложби. Културният център е част от туристическия ансамбъл на Видин и е с потенциал да привлича различен сегмент от потребители на културно-исторически туризъм. За наградата на публиката пък се състезава новият Бизнесцентър Велико Търново на компанията „Екстрапак“. Гласуването е до 13.12.2023 г.

Екип „Борба“

4 thoughts on “Великотърновски архитект с награда от „Сграда на годината“

 • Ще бъде хубаво ако се реставрират иТърновските обекти като тази синагога. Облика на града е в печално състояние.

  Отговор
 • Браво на архитекта и строителите!
  Ходих във Видин и видях рушащата се синагога. Даже и развалина беше красива. Сега е бижу!

  Отговор
 • Бизнес-центъра и той ли е проект на „евреина“ ?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *