Водещи новиниОбщество

Александър Тодоров ще свири на оригинален немски кларинет RZ

Тийнейджърът спечели инструмента след победа в Tryavna Art Festival

 

ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ ОТ СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ АЛЕКСАНДЪР ТОДОРОВ ПОЛУЧИ ОРИГИНАЛЕН КЛАРНЕТ ОТ ФИРМАТА RZ.

Тийнейджърът спечели музикалния инструмент след отличното си представяне в Tryavna Art Festival 2023. Тогава той спечели първо място в своята възрастова група и стана носител и на специалния приз на фирма Woodwind Manufacturing за най-успешен изпълнител в категория солисти инструменталисти – кларинет. Наградата му е ръчно изработен инструмент и пълен набор аксесоари към него, които Александър получи преди няколко дни. Освен че завърши надпреварата като победител, възпитаникът на гимназията участва и в майсторския клас на Левент Ивов, преподавател по кларинет в Австрия.

„Това не е първият конкурс, в който участвам, но е може би най-успешният за мен. Да притежавам и да свиря на този оригинален инструмент на фирмата RZ, е истинско удоволствие. Кларинетът е чудесен и майсторски изработен“, казва Александър.

Той учи в СУ „Емилиян Станев“ от първи клас.

Оттогава свири на кларинет и негов преподавател е Йордан Цветанов, ръководителят на „Джуниър бенд“. Затова и съвсем логично, когато започнал да се занимава с инструмента и станал достатъчно добър, Александър станал част и от прочутия оркестър. „Не зная дали съм наистина добър. Сигурно ще стана, но ми трябват още поне 8-9-10 години да свиря упорито. Каквото съм научил до този момент, дължа на г-н Цветанов. Въпреки че сме толкова години заедно, още успяваме да се изненадваме един друг. Е, той печели в това състезание, разбира се, защото е много изобретателен по време на репетициите. Помня колко се бунтувах срещу него, когато бях малък, и си мислех, че се заяжда с мен, за да ме дразни. А сега знам, че е бил строг и сега оценявам това, което той е направил за мен през годините“, усмихва се Александър и признава, че е имало дори моменти, в които е искал да зареже кларинета и да се откаже заради трудните репетиции и сложни музикални произведения, които е разучавал.

Преди две години Александър започнал да свири и на саксофон.

Тогава саксофонистът на бенда завършил училище и мястото се оказало вакантно. Йордан Цветанов решил, че може да предизвика Александър и тийнейджърът приел и това му предизвикателство. „Сега в оркестъра свиря на саксофон, иначе в индивидуалните уроци се занимавам с кларинета. А и аз с кларинет искам да кандидатствам. Най-много искам да уча във Виена, където има частен университет по музика и изкуства и където е центърът на класическата музика. Но ще кандидатствам и в Музикалната академия в София, пък… ще видим какво ще стане“, казва Александър.

Да бъде учител по кларнет и да свири като солист в най-добрите оркестри, това е голямата му мечта. Затова и сега се подготвя усилено за кандидатстването. Признава, че Моцарт е композиторът, който все още мъничко го плаши. „Свирил съм Моцарт в квартет, но не и като солист. Обаче и това ще стане, защото съм посветил времето си на музиката. Дори и когато не свиря, слушам музика. Обичам джаз и романтизъм“, обяснява Александър.

За кандидатстудентските изпити във Виена той трябва да подготви три произведения, които да запише с акомпанимент, след което да изпрати записите. Това е първият етап и всеки, който го премине успешно, получава покана да се яви на прослушване на място в университета.

„Не съжалявам за избора си да уча в музикална паралелка.

Тук срещнах професионалисти и учители като Йордан Цветанов и Левент Ивов, на които съм изключително благодарен. Освен това през всички тези години наблюдавах отношението на г-жа Кина Котларска към музикалните паралелки и към бенда. Благодарение на нея и на г-н Цветанов, и аз успях да свиря на една сцена с Графа, Орлин Горанов и „Лъки чопс“. Кулминацията беше концертът на Графа на Националния стадион „Васил Левски“ неотдавна“, казва още Александър.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *