Водещи новиниЗдраве

Безплатно провериха очното здраве на търновски деца

При 10% от малчуганите са установени зрителни проблеми

 

БЕЗПЛАТНА ДИАГНОСТИКА НА ОЧНОТО ЗДРАВЕ НА МАЛЧУГАНИ ОТ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА в старата столица се проведе по инициатива на мъжкия Лайънс клуб Велико Търново.

Целта на кампанията бе да се установят навреме евентуални офталмологични заболявания, а родителите да бъдат уведомени, за да вземат мерки. Скринингът се извърши от д-р Евгени Чолаков с помощта на безконтактен очен скенер, закупен от организацията.

Изследванията обхванаха възпитаници на детските градини „Пролет“ и „Иванка Ботева“, както и на училищата „Св. Патриарх Евтимий“, „Бачо Киро“ и „Емилиян Станев“.

„Скринингът бе насочен към децата от предучилищна възраст, тъй като със стартиране на училище се започва интензивно натоварване на зрителния орган. Това е нужно, за да може да се установят изменения, на които досега не е обръщано внимание от личните лекари и родителите. Изследването се осъществява с апарат за диагностика на деца от 1 до 6 години и става сравнително бързо, от 3 до 5 минути. Апаратът дава информация дали има вродени аномалии и заболявания, които пречат на окото да вижда нормално, както и пояснява дали има изменения и съответно необходимост от диоптрични очила. Така можем да отсеем здравите очи от тези, които се нуждаят от допълнителен преглед в специализиран кабинет“, обясни д-р Чолаков.

По думите му от прегледаните до момента над 100 деца при около 10% има зрителни смущения.

„Ако средно една група е от около 20 деца, поне 2-3 от тях се нуждаят от допълнителен очен преглед. Най-често при доуточняването се констатира далекогледство, късогледство или астигматизъм. Проблемът обичайно се коригира с очила, а не с медикаменти“, поясни медикът.

Д-р Чолаков изрази мнение, че зрителните смущения в предучилищна възраст не са провокирани от употребата на смартфони, а става дума за генетични изменения и рефракционни аномалии, които са наследствени и придобити.

„За първи път в нашата детска градина се осъществяват очни прегледи. Това е много добра инициатива. Отворени сме към подобни начинания, защото ранната диагностика е ключова за решаването на всякакви здравословни проблеми“, коментира Светла Георгиева, директор на ДГ „Иванка Ботева“.

Това е поредната значима инициатива на мъжкия Лайънс клуб Велико Търново за 2023 г.

Благодетелите изградиха и обзаведоха ВИП стая в очно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов, която бе открита през март.

Организацията застава зад множество каузи, подкрепящи опазването на зрението, превенцията и лечението на диабет, борбата с глада, грижата за околната среда и подкрепа на децата с онкологични заболявания.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *