Общество

Агенцията по заетостта ще предоставя ваучери за безплатни обучения на работещи и безработни в дигитални умения

От 21 декември Агенцията по заетостта започва да приема заявления за предоставяне на електронни ваучери за безплатни обучения на работещи и безработни за придобиване на базово и средно равнище на дигитални умения

Обученията ще се финансират по Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта е до средата на 2026 г. да бъдат обучени 500 000 безработни и заети, а 100 000 души, които са придобили самостоятелно своите дигитални умения, ще могат да се явят на изпит и да ги сертифицират.

Кандидатстването за ваучери ще става единствено чрез подаване на електронно заявление за участие през сайта на Агенцията по заетостта www.az.government.bg. Всеки ще може да избере вида на обучението и доставчика, който го предоставя, както и дали ще учи онлайн, или присъствено, обясняват от Министерството на труда и социалната политика. На по-късен етап ще се предоставят и ваучери за включване в обучения за професионална квалификация и ключови компетентности, които ще се финансират по различни проекти на Програма „Развитие на човешките ресурси“.

Подкрепа за повишаване на знанията за близо 700 000 работещи, безработни и икономически неактивни хора ще бъде предоставена чрез мерките „Дигитални умения“, „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица“ и „Нови умения“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *