Култура

Писателят Никола Райков, чието първо интервю беше във В. Търново, проби в САЩ

Популярният детски писател на приказки игри Никола Райков проби и в Съединените американски щати

Любимите на хиляди малчугани интерактивни книги вече ще се продават там, след като преди няколко години българският майстор на перото успя да се наложи и на китайския пазар.

Американските деца ще могат да си ги купят от следващата година. Американска компания, базирана в Ню Джърси, започва работа по издаването на последната настолна игра на българския автор. Тя носи името „Страната на чудесата“ и представлява увлекателна настолна игра на асоциации, разгърната в чудния свят на Алиса. Тя включва 100 абстрактни карти „Видения“, 60 карти „Ключ“ и 48 карти „Пароли“. В нея играчите не се състезават помежду си, а играят заедно, опознавайки се един друг чрез асоциациите, които раждат умовете им.

От издателството планират още да пуснат на пазара „Невидим свят“ и „Таласъмски истории“ от популярните вече у нас книги.

Самият Никола Райков е завършил информационни технологии в Чикаго, след което се завръща в родината и започва да пише.

От малък е фен на популярните книги игри, но пръв в България създава поджанра на така наречените приказки игри. Първата от тях е „Голямото приключение на малкото таласъмче“.

Интересен факт е, че Велико Търново бе един от първите градове, в които изданието беше представено. Това се случи през 2013 г. Тогава Никола Райков даде и първото си телевизионно интервю за своя проект. Очевидно старата столица му е донесла късмет, защото днес Райков е може би най-популярният съвременен писател за деца в България. Неговата трилогия за таласъмчето, „Дребосъците“, „Приказка от два свята“ и „Дугулите и вълшебното листо“, която е в съавторство с Тони Теллалов, са абсолютен хит сред малките читатели, които се потапят в света на приключенията и сами избират развръзката на историята.

Никола Райков е роден през 1981 г. и е най-младият носител на престижната награда „Константин Константинов“ на Министерството на културата и е трикратен носител на „Бисерче вълшебно“. При последното отличие право да гласуват за своята любима книга имат само децата.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *