Горна ОряховицаКултура

Портрети на будители от строителна мозайка оживяват в ръцете на дългогодишен кмет

Прави пана с ликовете на патрони от горнооряховските училища

 

Интересно занимание има дългогодишният кмет на горнооряховското село Правда. Николай Колев, който е и преподавател по български език и литература, ръководи мъдро селото, но е посветен и на хобито си, а именно да прави портрети на будители от строителна мозайка.

Неговите творби ще бъдат показани на 12 декември в Историческия музей на Горна Оряховица, а експозицията ще бъде открита в 15.00 часа.

Изложбата представя избрана част от творческите занимания на Николай Колев. През последните десетилетия той посвещава много от времето си на това необичайно, но изключително интересно изкуство.

Темата на изложбата „Сътворено за будители“ също е избрана от автора. Със своите произведения Николай Колев иска да отдаде почитта си както към нашите възрожденци, така и към съвременните будители – неговите колеги училищни деятели. За идеята авторът е изработил в мозайка ликовете на всички български просветители, чиито имена носят училищата в община Горна Оряховица. След приключване на експозицията в музея тези мозаечни пана ще се превърнат в коледен дар от Николай Колев към образователните институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *