Образование

Преподаватели от ВТУ представиха страната ни на Международния конгрес по географско образование в Анталия

Преподавателите от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Стела Дерменджиева и гл. ас. д-р Тамара Драганова представиха страната ни на V международен конгрес по географско образование, който се проведе в турския град Анталия

В научния форум се включиха учени от България, Словения, Унгария, Португалия, Русия, Италия, Гърция, Турция, Азербайджан, Казахстан, Бразилия, Малайзия, Република Южна Африка и други, които представиха своите изследвания и образователни иновации в областта на училищното и университетското географско образование.

Главната тема и мотото на конгреса бяха свързани с подкрепата и планирането на устойчиво съвместно съществуване между природата и хората. Изследователи от Европа, Азия, Африка и Южна Америка споделиха интересите си и своите резултати от научни изследвания, които провокираха много дискусии за силата на географското образование като функция за благополучието на хората в бъдеще.

В тематичното направление за учебните програми проф. дн. Стела Дерменджиева и гл. ас. д-р Тамара Драганова участваха със съвместен доклад на тема „Глобални проблеми и устойчиво развитие в учебните програми по география и икономика след образователната реформа в България – дидактическа интерпретация и интегративна вариативност”.

Проф. Дерменджиева (вляво) и д-р Драганова

Самият конгрес беше открит с пленарни доклади на учени от цял свят, представящи съвременните модели и визия, образователни тенденции и иновации, методи на преподаване за училищното географско образование. Един от 13-те пленарни доклада бе представен от проф. Стела Дерменджиева и д-р Тамара Драганова на тема „Глобалната компетентност и географското образование – колаборативна синергия в контекста на компетентностния подход и уменията на 21-ви век”. Проф. Дерменджиева беше и член на научния комитет на V международен конгрес по географско образование.

Към всяко от трите главни направления на конгреса бяха определени по 30 тематични области на географското образование, по които бяха представени доклади. В научните секции по тематични направления бяха дискутирани и представени научни продукти и изследователски резултати за проблемите на училищното географско образование, модели на сравнителното географско образование, приложението на активните методи и техники на преподаване, иновации и технологии, дигитални трансформации в обучението по география и промяна на ролите.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *