Водещи новиниОбщество

Продължителната суша забавила есенната сеитба във Великотърновска област

Продължителната суша през лятото и есента отложи със седмици есенната сеитба в много земеделски стопанства във Великотърновска област

Макар и трудно, зърнопроизводителите успели да подготвят почвата и да засеят пшеница, ечемик, ръж.

През тази година цената на пшеницата се е сринала почти наполовина в сравнение с миналогодишните ставки. В земеделската фирма във великотърновското село Козаревец сеитбата стартира в началото на октомври.

„Нашата фирма обработва 8000 декара, от които 3100 са с пшеница и 700 с ечемик. Рапица не отглеждаме. Дългото засушаване ни принуди да започнем по-късно сеитбата на пшеница“, обясни Андрей Андреев, агроном и прокурист на земеделска фирма в Козаревец.

Той допълва, че според агрометеоролозите към края на октомври почвените влагозапаси в 50 см слой са били напълно изчерпани в голяма част от полските райони.

Развитието на пшеницата в района на Козаревец се забавило, тъй като семената са прекарали дълго време в почвата без влага.

„Посевът в нивите никне бавно заради липсата на влага. Едната причина е по-късната сеитба, предизвикана от засушаването. Втората причина е, че доста време тези посеви стояха в почвата – над 20 дена, без влага. От дълго време се занимавам със земеделие и не помня толкова време да не е валял дъжд“, коментира още Андреев.

Тази година площите в земеделската фирма в Козаревец са засети с френски осилести сортове пшеница, които са устойчиви на болести, вредители, както и на измръзване.

„Това са френски сортове, но отговарят на климата, който е в България. През октомври цената на пшеницата у нас се срина. Не само в България, а и в цяла Европа житото се оказа неконкурентоспособно, като цените са около 230 евро на тон. Основна причина за рекордно ниската цена анализаторите посочват евтините предложения от Русия и Украйна. В Козаревец, макар на ниски цени, успяхме да реализираме почти цялата продукция“, посочва Андреев.

По думите му добивът от пшеница през предходната година е бил 650 кг от декар.

През миналата година цените са варирали около 650 до 700 лева за тон пшеница, а тази година са се сринали на 350 до 400 лева за тон.

Първият сняг в края на ноември със сигурност се оказва благоприятен природен фактор за предпазване на пшеницата от ниските температури през зимата и защита от измръзване. Земеделските стопани се надяват тази година природата да е благосклонна към тях и песимистичните прогнози за лоша реколта на есенните култури да не се оправдаят.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *