Общество

Работодателите вече подават автоматизирано в НАП сключените трудови договори

Улеснение за работодателите и спокойствие за служителите, че трудовите им договори ще бъдат бързо регистрирани, дава новата електронна услуга на НАП

Тя позволява свързаност от типа „система – система“ между клиентските софтуери и приходната агенция чрез софтуерен ключ (API ключ). Така тази услуга вече дава възможност на бизнеса да подава автоматизирано уведомления за сключени, изменени или прекратени трудови договори към приходната агенция. За целта е необходимо потребителите да заявят получаването на API ключ чрез е-услуга „Ново заявление за достъп до API”. За да се подават данните за трудови договори към НАП, софтуерният ключ трябва да се интегрира в софтуера, който използват клиентите.

Потребителите, които вече имат издаден софтуерен ключ за подаване на декларации Образец N 1 и N 6, ще могат да го използват и за изпращане на уведомленията за трудовите договори, уточняват от НАП. Услугата за автоматизирано подаване на двете осигурителни декларации беше внедрена през октомври тази година.

През май първи от софтуерния ключ се възползваха хазартните оператори, които вече имат автоматичен достъп до Регистъра на уязвимите лица по Закона за хазарта, напомнят от НАП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *