Водещи новиниЗдраве

Търновската болница – рекордьор по лечение на здравно неосигурени

МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ Е СРЕД ВОДЕЩИТЕ БОЛНИЦИ У НАС, в които се лекуват най-голям брой здравно неосигурени пациенти

Това съобщи изпълнителният директор на клиниката д-р Даниел Илиев.

По думите му тези болни пристигат от всички общини в региона, за да търсят спасение в Спешно отделение. Често пъти биват транспортирани от служители на МВР, социални работници, представители на църквата и т.н. Когато пациентите не са на собствен ход, няма как да бъдат върнати и се налага да ги хоспитализират.

„От сдружението на областните болници представихме пред здравното министерство идеята да се осигурят финансови стимули за лечебните заведения, в които функционира Спешно отделение. Доволни сме, че гласът ни беше чут и вече се правят крачки в тази насока“, коментира д-р Илиев.

Той припомни, че лечението на здравно неосигурени остава за сметка на болницата и едва за около 30 процента от тях се прави заплащане от бюджета на социалното министерство.

„Смятам, че е добре да бъде направен Обществен съвет за здравеопазване в община Велико Търново, който да помага за решаване на проблемите в този сектор. Редно е институциите и обществеността да имат подобаващо отношение към здравната сфера, да се съдейства и на най-голямото здравно заведение – областната болница, която изпълнява и социални ангажименти към пациентите от региона“, посочи изпълнителният директор.

Той допълни, че в момента клиниката работи по социален проект с Агенцията за хора с увреждания. По него се доставят мебели, климатици, медицинска апаратура – три преносими ехографа за спешни цели, 19 монитора и др.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “Търновската болница – рекордьор по лечение на здравно неосигурени

 • Кой ни докара до това положение. Бедност и богатство на едно място. Нека богатите да оставят повече пари в хазната, защото с помощта на Държавата са се облагодетсвали, а другата час са обеднели.

  Отговор
 • А аз си мислех, че е рекордьор по смъртни случаи.

  Отговор
  • Ама като се тръшнете все там увисвате. Вървете при врачките. Ама там не е безплатно.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *