Водещи новиниИкономикаОбщество

Няма да вдигат такса смет във Велико Търново, парите за услугата не стигат, но ще я дофинансират с „други приходи“

Даниел Панов: „Не искаме да товарим финансово допълнително домакинствата“

 

ТАКСА СМЕТ ЗА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА ДОГОДИНА ОСТАВА НЕПРОМЕНЕНА НА ФОНА НА МАСОВИЯ СКОК НА ЕДИН ОТ НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ МЕСТНИ НАЛОЗИ В ЦЯЛАТА СТРАНА.

Кметът на община В. Търново Даниел Панов коментира за „Борба“ , че той и екипът му няма да искат одобрение на завишение от Общинския съвет, за да не товарят допълнително бюджета на местните домакинства. Неотдавна от съседната община Г. Оряховица обявиха, че таксата за битови отпадъци при тях ще скочи с 20 на сто, за да се компенсира недостигът в план-сметката за сметосъбиране и сметоизвозване от близо 2 млн. лв. Дефицит има и в хазната на старата столица, но той няма да бъде за сметка на великотърновци, а компенсиран чрез „други приходи“, обясни градоначалникът.

Това е добрата новина и глътка въздух за домакинствата, които и без това срещат затруднения от постоянно растящите цени на хранителни и промишлени стоки, необходими за бита. Решението ще бъде гласувано от Общинския съвет на последната за годината декемврийска сесия и ще бъде своеобразен коледен подарък за хората.

НОВАТА ПЛАН-СМЕТКА ПОКАЗВА, ЧЕ ПРЕДВИЖДАНИТЕ ПРИХОДИ СА В РАЗМЕР НА 12,1 МЛН. ЛЕВА.

От тях за сметосъбиране и транспортиране на отпадъците разходите са 4,1 млн. лева, за третиране на немасови отпадъци и поддържане на депата – 1,760 млн. лева. Най-голямото перо е за поддържане на чистотата на улиците, площадите, парковите пространства и други територии в населените места, предназначени за обществено ползване. Там нужната сума е 6,240 млн. лева.

Сметките обаче не излизат, защото очакваните приходи от такса битови отпадъци са едва 9 млн. лева, които очевидно не стигат. В края на миналата година местният парламент взе решение таксата за битови отпадъци да се повиши с малко над 50%.

Екип „Борба“

One thought on “Няма да вдигат такса смет във Велико Търново, парите за услугата не стигат, но ще я дофинансират с „други приходи“

  • Точно преди два часа платих данък сграда и такса смет.Точно ДВАДЕСЕТ ЛЕВА е завишена такса смет.Алоооо,редакцията .Що за глупости пишете.Това е за 2023 година.Значи за 2024 остава същата? Егати и циганските номера на Панов.За 2022 таксата смет 62 лева ,за 2023 такса смет 82 лева.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *