Горещи новиниОбщество

Откриха паркинга „Сержантско училище” и показаха новите електробуси

Пускат ги, след като намерят шофьори и обслужващи екипи

 

Официално с водосвет на 15 декември бе открит буферният паркинг „Сержантско училище”, част от проекта „Интегриран градски транспорт на Велико Търново”. Лентата прерязаха представителите на Общината инж. Динко Кечев – ръководител на проекта, зам.-кметът Георги Камарашев и ръководителката на дирекция „Проекти и програми” Мариела Цонева. На церемонията присъства и собственикът на фирмата изпълнител „Раховец Архитектура и строителство” АД Румен Янков.

След няколко неуспешни обществени поръчки съоръжението бе изградено за 7 месеца през тази година и струва около 1 млн. лева европари. Неговото основно предназначение е да поема туристите, пристигащи във Велико Търново, да могат там да оставят автомобилите си и с електробус да се придвижат към центъра и старата част.

Паркингът е 6,2 дка, разполага с покрита стоянка за 4 електробуса, паркинг места за 10 автобуса и 100 за леки коли, в това число 10 електромобила и 5 за инвалиди. Напълно са изградени КПП, тоалетна, стая за шофьорите на електробуси, автомати за таксуване, елтабло и зарядни станции, които са предназначени да обслужват само електробусите.

 

ЛИЧНО УПРАВИТЕЛЯТ НА ОППГ ЕООД ИВАН ЛАМБОВ ПОДКАРА ЕЛЕКТРОБУСА НА ДЕМОНСТРАТИВНА ОБИКОЛКА

 

На паркинга „Сержантско училище” вече са и трите електробуса, които Община Велико Търново закупи преди 2 години. Те все още са в гаранция, но дори и след като изтече, няма да има проблем с ремонта и поддръжката, увери инж. Динко Кечев. Дори миналото лято представители на китайската фирма производител са идвали да ги проверяват. Лично управителят на ОППГ ЕООД Иван Ламбов, който междувременно се е сдобил с нужната категория „Д”, подкара един от тях и разходи първите пътници до Беляковец и обратно до паркинга. Електробусът разполага с 13 седящи места и доста за правостоящи, отоплява се и вози добре, увери се и нашият екип. С едно зареждане, което трае 50 минути, пробегът е между 220 и 240 км. Екологичните возила са нископодови и пригодени за хора с увреждания. Разполагат с вътрешна и външна информационна система и GPS локализиране. Те ще обслужват туристическата линия N 100, която започва от паркинга „Сержантско училище”, минава през кръговото на „Беляковско шосе”, по бул. „България” и продължава по главната улица. След ул. „Стефан Стамболов” електробусът ще минава по ул. „Иван Вазов”, после покрай Царевец продължава по каменния мост „Борис III” за Арбанаси, следват ул. „Митрополска” и ул. „Дервеня”. Последната спирка е гара Трапезица, откъдето се връща обратно. Линията е утвърдена от Общинския съвет още през юни 2018 г. И макар че повтаря вече познат маршрут на градския транспорт, електробусът ще пропуска някои от спирките.

 

НИТО ПАРКИНГЪТ, НИТО ЕЛЕКТРОБУСИТЕ СКОРО ЩЕ ПРИЕМАТ ПЪТНИЦИ

 

Паркингът е напълно изграден, електробуси има, но предстоят още много процедури, които ще забавят реалното им ползване. На първо време Великотърновският общински съвет трябва със свое решение да ги предаде за управление на фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД, която е партньор по проекта за интегриран градски транспорт. Общинската администрация се ангажира това да стане още на януарската сесия. От своя страна ОППГ трябва да назначи шофьори и персонал за паркинга. Пак местният парламент трябва да реши колко ще струва билетът, както и паркирането за час, но предложението трябва да излезе от Общината. Експерти по транспорта вече работят по въпроса, обяви Мариела Цонева. Така че, великотърновци и гостите на града трябва да се въоръжат с търпение, защото никой не може да каже точен срок.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

 

 

3 thoughts on “Откриха паркинга „Сержантско училище” и показаха новите електробуси

  • Този проект е еманация на некадърността в общината. Първоначално, съфинансирането по проекта от страна на общината трябваше да бъде около 725 хил. лв., а финансирането от програмата в размер на 11 млн. Поне така пишеше на големите билбордове из града. Но сега съфинансирането на общината вече е 1,6 млн. лв., а финансирането от програмата е без промяна. Никой не казва защо, но пък за сметка на това се хвалят, че общият бюджет на проекта е увеличен на 12,6 млн. Увеличен за сметка на жителите на общината. Второ, натрупаните финансови глоби по проекта, до момента, са за над 1,8 млн. лв. Глоби наложени на общината от МРРБ, заради лоши обществени поръчки и липса на добро финансово управление, и чиято сметка ще се плати пак от жителите на общината. Но и за това нито дума или наказан. А и това не е окончателната сметка, вероятно ще има още глоби. Трето, всички видяха как се правят „кръгови“ – некачествено, недомислено и даже абсурдно. Преправят се няколко пъти, все едно деца си играят с пластилин. Четвърто, открива се нещо, което не се знае кога ще може да се ползва и дали въобще ще се ползва. Поне това си го признават частично. Едва ли ще са много туристите, които ще искат да си оставят автомобилите там, за да отидат в старата част или на някой ресторант в центъра. Или пък ако спрат наведнъж 3-4 автобуса с общо 100-150 туриста, то как тези хора ще се извозват с 3 електробуса с по 13 седящи места? Сигурно ще хвърлят чоп.
    Общинари, дерзайте, идват другите големи пари от европрограмите, вече е ясно как ги присвоявате!

    Отговор
  • И кой ще паркира на 5 км от центъра. Защо не го направихте в старото военно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *