Общество

Смесеният хор към църквата „Св. Николай” във В. Търново отбелязва с празничен концерт 20-годишен юбилей

Смесеният хор към църквата „Св. Николай” във Велико Търново стана на 20 години и хористите ще отбележат подобаващо юбилея си

Създаден предимно от учители, през годините той не само допълва с ангелски църковни песнопения службите в храма, но и израства професионално. „Много труд хвърлиха хористите и е хубаво великотърновци да знаят, че го има. Така може и други жени и мъже да последват техния пример и да започнат да работят върху себе си и да се усъвършенстват, макар и навлезли в по-зрелите години от живота си. След празничната утринна в „Св. Николай” на Светла сряда, в която ще участват, около 10,30 часа ще започне празничният им концерт. Да си отбележим юбилея и да зарадваме и тях, и жителите на града преди Рождество Христово”, сподели за „Борба” свещеноиконом Славчо Иванов.

През 2003 г. стартират две големи и богоугодни дела.

Църковното училище към търновския храм, строен от Колю Фичето, инициира създаване на параклис в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”. По това време към църквата „Св. Николай” има детски хор и родителите се запалили по примера на децата си и пожелали да се учат в църковното песнопение. Така възниква идеята и за създаване на Смесения хор към храма. Диригент от самото му начало е Катя Миновска, тогава експерт начален етап на образование в РУО – Велико Търново, сега пенсионерка. С богатия си опит на певица в хор „Царевец” тя направила подбора на хористите и репетициите започнали. Заедно с отец Славчо разпечатали партитурите на църковните песнопения в източен напев. Десетината певци скоро разучили литургията на първи, втори, четвърти, пети, шести и осми глас, което си е белег за майсторство. „Това ще рече една богата програма и репертоар, постигнат наистина с много труд, защото не е лесно да се изпеят различните мелодии на тези песнопения в утринните и вечерните богослужения в храма. Повечето от хористите, които сега варират между 8 и 10 души, са учители в детски градини, имаме и художничка и освен професионалните си ангажименти успяват да присъстват и пеят и на службите. Още в първите години заедно с децата от Неделното училище започнаха да постят, да се причестяват и да водят един църковен живот през цялата година. Това ни крепи и ни даваше сили. Така инициативата, която започнахме преди 20 години, ни грее, защото покрай децата и родителите се зацърковяваха и се усъвършенстваха в други насоки, както ни учи вярата. А една от учителките дори записа второ висше – „Богословие”, допълва разказа си отец Славчо.

В юбилейния концерт ще бъдат включени песнопения, които ще допаднат на всички, затова поканата е отправена към колкото се може повече търновци да станат съпричастни на празника на Смесения хор към храма „Св. Николай” и се насладят на изкуството му.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. архив на отец Славчо Иванов

One thought on “Смесеният хор към църквата „Св. Николай” във В. Търново отбелязва с празничен концерт 20-годишен юбилей

  • Аз сега не можах да разбера кога ще е концерта. Къде е светла сряда, къде е преди Рождество????

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *