Горещи новиниЗдраве

Не могат да кремират починала в Г. Оряховица заради лекар в отпуск

Абсурден случай, доказващ недомислици в здравна система, преживява семейство в Горна Оряховица

Фамилията не може да погребе 81-годишна жена, починала в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, защото лекарят, който издал смъртния акт, не подписал документ, нужен за провеждане на кремация, и излязъл в отпуск.

Близките не могат да вземат тялото, защото от траурната агенция няма как законно да предприемат процедурата. От лечебното заведение предложили да съхраняват трупа в хладилна камера, докато медикът се върне на работа.

Вече два дни починалата се намира в моргата на клиниката, а близките търсят възможности за справяне с абсурдния казус. Оказва се обаче, че такова няма.

Родното законодателство позволява кремация само след подписа на лекаря, издал смъртния акт.

Почернените роднини се обърнали за помощ към личния лекар на покойната жена, който обяснил, че няма право да се подпише вместо колегата си в болничната помощ.

Кога обаче точно ще се случи кремация, не е ясно, защото до края на 2023г. медикът няма нито едно дежурство. Междувременно опечалените трябва да платят и за престоя на починалата в хладилната камера на клиниката.

От болницата излязоха със становище по случая.

При осъществяване на дейността си МБАЛ „Св. Иван Рилски Горна Оряховица“ ЕООД следи за стриктното спазване и прилагане на нормативните актове в областта на здравеопазването и всички правила на добрата медицинска практика.
На базата на Наредба № 49 от 18.10.2010 г. за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи, в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ са приети правила за организация на дейностите по предаване трупа на починал пациент.
Целият медицински персонал на лечебното заведение спазва императивните разпоредби на Наредба № 2 от 21.04.2011 г. за здравните изисквания към гробищни паркове (гробища) и погребването и пренасянето на покойници, която регламентира процедурата по кремиране на покойник, в т.ч. съставянето на изискуемите документи за извършване на кремация.
Такъв документ е разрешението за кремация, който съгласно разпоредбата на чл. 20, ал. 1 от Наредба № 2 от 21.04.2011 г. се издава от лекаря или фелдшера, установил настъпването на смъртта, или лекаря, извършил аутопсията. Законът не позволява разрешението за кремация да бъде подписано от друго лице при отсъствие на лекаря, който е установил настъпването на смъртта на лицето и е попълнил съобщението за смърт съгласно чл. 4, ал. 1 от Наредба № 14 от 15.04.2004 г. за медицинските критерии и реда на установяване на смърт. Недопустимо е, от гледна точка на закона, друго длъжностно лице да попълни и подпише разрешение за кремация било то и в условията на заместване по време на отпуск, тъй като носи наказателна отговорност.
Законът позволява да бъде издадено разрешение за кремация след извършване на патологоанатомична аутопсия, която да установи детайлно причините за смъртта на лицето. За целта, обаче, е нужно роднините на починалия да не са изявили изрично желание за отказ от извършване на патологоанатомична аутопсия.
Съставянето, попълването, подписването и съхранението на медицинска документация не е формална дейност, доколкото е нормативно установена за всеки един етап и съответните отговорни длъжностни лица са обект на проверки от страна на контролните и надзорните органи, както и от страна на органите на МВР и Прокуратурата.

В заключение ви информираме, че:

Д-р Любомир Костурков е попълнил съобщението за смърт, още в деня на установяването й и то е връчено на близките на починалата 81-годишна пациентка. Не е попълнил документ, необходим за процедура по извършване на кремация, тъй като към него момент не е било изразено желанието им за такава. След като е научил, че близките на починалата ще предприемат такава процедура и е налице проблем с липсващия документ, е прекъснал платения си отпуск и днес е на работното си място в МБАЛ – Горна Оряховица, където ще съдейства на близките на починалата.

Галина ГЕОРГИЕВА

4 thoughts on “Не могат да кремират починала в Г. Оряховица заради лекар в отпуск

 • Ако лекарят не е отишъл в чужбина, какъв е проблемът да го открият в дома му или в друг град за един подпис?

  Отговор
 • Всички събират пари за болниците, за подобрения на отделенията, но най важното го няма, човещината. Лекарите са станали бизнесмени, а на моменти и мутри. Само бройката ги интересува. За съжаление и аз преживях същия проблем. Объркани дати, имена…напред назад в такъв труден момент, ти си объркан, тъжен…а бюрокрацията не свършва. Иначе си гласуваха заплатите в хиляди…

  Отговор
 • Ами поканете онзи манекен Иванов дето явно се крие от камери, шеф на здравното заведение да обясни отново за поредния абсурден проблем в болницата която управлява и да каже ако беше неговата майка или на някой от големците,на които не отказва ,такава ли щеше да е ситуацията?

  Отговор
 • Разкарват лекаря като маймуна, за някакви, дето се сетили впоследствие, че искат кремация. Дали така си прекратяват отпуска адвокати, автомонтьори, банкери, водопроводчици.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *