Водещи новиниСъдби

15 хил. км на две колела измина за година търновецът Пламен Геров

Лидерът на агитката на „Етър ВТ“ с рекорд – въртял е педалите 698 часа през 2023 г.

 

„МОЯТА 2023-ТА ЗАВЪРШИ С 15 000 КМ НА КОЛЕЛО! ПОСВЕТИХ ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ВРЕМЕ И ЕНЕРГИЯ В ЕДНО ПО-НЕСТАНДАРТНО ОПОЗНАВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ.

За шеста поредна година успях да се докосна до незабравими гледки и пейзажи, които ме накараха още повече да я заобичам. Посетих над 250 нови населени места, като за всяко едно от тях предварително проучвах историята, забележителностите, известните личности, родени там, и демографската статистика през годините. Така, достигайки до всяко едно от тях, знаех къде да ида, какво да търся и по този начин си спестявах пилеене на излишно време и същевременно не пропусках нищо.“ Това е личната равносметка на един от знаковите великотърновци – Пламен Геров. Лидерът на агитката на „Етър ВТ“ е изчислил, че през цялата 2023 г. е въртял педалите малко повече от 698 часа. Удовлетворен е и от това, че е изпълнил личната си кауза – да напомня на хората за великата история на България и красотите й и да ги провокира да ползват този приятен и лесен начин за туризъм и спорт.

„Това, че винаги избирах по-тихите пътища, и самият избор да съм на колело, ми даде възможност да посетя невероятни местности и селца, които поради наличието на главни пътища, минаващи пряко и едновременно далеч от тях, никога нямаше да ме накарат да ги посетя през живота си. Минах по забравени междуселски пътища, по които коли минават едва няколко пъти в годината. Видях махали, местности и хора, буквално забравени от Бога… Въздухът и хората по тия места са други и все по-рядко срещани, сякаш от едно вече несъществуващо време…“, коментира Геров.

ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА ТОЙ УСПЯЛ ДА НАПРАВИ И СВОЙ ЛИЧЕН РЕКОРД.

В рамките на 5 последователни дни без почивка и с близо 10 кг багаж по колелото, успял да измине 1000 км, обикаляйки Северозападна България, стигайки до Видин и обратно до Велико Търново без помощен транспорт.

„Всяка сутрин, независимо от сезона, ставам в 5:45 ч. и отделям по над 2 часа за колелездене, като изминавам между 30 и 50 км, обикаляйки близки населени места преди работа. Няма по-голяма психотерапия от това да останеш сам със себе си, едновременно с това да тренираш тялото си и да усещаш прилива на енергия постоянно! А след края на работния ден всяка вечер за половин-един час обикалям да си нагледам красивото Велико Търново“, разказва Геров.

По думите му колоезденето го е научило на търпение, силна воля и непоклатим дух. Рухвал десетки пъти – и физически, и психически. От преумора съм получавал халюцинации и съм чувал гласове, но точно тогава успявах да се събера и да се прибера благополучно. Това ме направи по-силен и корав. Следвах девиза ,,Там, където свършват силите, започва волята!“. Човек си няма и на идея какви чудеса може да постигне точно тогава, когато се чувства най-смазан. И знаете ли, всеки път, щом изкарам колелото си от вкъщи, поглеждам вратата и казвам: ,,Ще се върна!“. Успях без помощен транспорт да отида и да се върна от всяка точка, която си поставих за цел“, обобщава Пламен Геров.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *